Володимир Зеленський у Херсоні /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський приїхав до Херсона: фото

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський відвідав Херсон і виступив там перед військами, пише Reuters. Візит відбувається лише за кілька днів після відступу російських військ з південного міста, яке кілька місяців перебувало в окупації.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми просуваємося вперед, – сказав він солдатам, які стояли в строю перед будівлею адміністрації на головній площі міста. – Ми готові до миру, миру для всієї нашої країни».
  • Зеленський подякував НАТО та іншим союзникам за підтримку у війні проти Росії і сказав, що постачання реактивних артилерійських систем високої мобільності (HIMARS) зі США мало велике значення для Києва.
  • На головній площі також зібралися батьки з дітьми, деякі з дитячими візками. Дехто розмахував українськими прапорами, а в інших прапор був накинутий на плечі. «Я справді щасливий, це видно з реакції людей, їхня реакція не є постановочною», – сказав він.
Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 1

Зеленський відвідав Херсон, фото: Володимир Зеленський

Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 2
Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 3

Зеленський відвідав Херсон, фото: Володимир Зеленський

Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 4

Зеленський відвідав Херсон, фото: Володимир Зеленський

Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 5

Зеленський відвідав Херсон, фото: Володимир Зеленський

Зеленський приїхав до Херсона: фото /Фото 6

Зеленський відвідав Херсон, фото: Володимир Зеленський

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Зазначається, що за кілька хвилин до прибуття президента у центрі Херсона було чути постріли десь поблизу. Після того, як Зеленський закінчив промову, над містом пролунало ще кілька залпів артилерійського вогню.
  • Українські війська звільнили Херсон у пʼятницю після того, як Росія відступила з єдиного обласного центра, який вона захопила з початку повномасштабного вторгнення.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії та «сісти за стіл переговорів». 4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

Спецслужби Великої Британії попереджали, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання. Втрата правого берега річки Дніпро поблизу Херсона, ймовірно, завадить Росії здійснити свій стратегічний план прокласти сухопутний коридор до Одеси, йдеться у зведенні британської розвідки.

Днями командувач обʼєднаного угруповання військ у вторгненні Росії в Україну Сергій Суровікін доповів міністру оборони РФ Сергію Шойгу про необхідність виведення військ з правого берега Дніпра, відповідно, залишити Херсон. 

11 листопада Міністерство оборони Росії оголосило, що на херсонському напрямку всі підрозділи російських військ завершили відхід на лівий берег Дніпра. Це відбулося о пʼятій ранку. У соцмережах з’явилися відео, як захисники почали заходити у місто. ГУР закликало російських військових здаватися в полон. У Херсонській ОДА просять українців зачекати із поверненням на деокуповані території і у звільнений Херсон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні