Категорія
Новини
Дата

Дефіцит персоналу на деяких ділянках досягає 25% – «Інтерпайп»

2 хв читання

Через діючі підходи до бронювання заводи промислової групи «Інтерпайп» ризикують зупинитися у зв'язку з відсутністю робочих рук. Зараз дефіцит персоналу становить 12%, а на деяких ділянках – 25%, повідомив директор із персоналу групи Віталій Пахомов в інтервʼю GMK Center. Виділеної для металургійної галузі 50-відсоткової квоти бронювання недостатньо, вважає топменеджер.

Деталі

  • Із початком повномасштабного вторгнення кількість активного персоналу групи «Інтерпайп» скоротилася приблизно на 20%, або на 2000 осіб. Наразі загальна облікова чисельність – близько 9500, активна – 8000 осіб.
  • Понад 10% робітників «Інтерпайп» мобілізовано (зокрема, понад 20% від кількості чоловіків віком до 60 років), частина людей виїхали безповоротно, решта – наслідок природної плинності персоналу, яка була і до війни, розповів Пахомов.
  • За його словами, різко скоротився потік зовнішніх претендентів, тобто чоловіків призовного віку, тоді як жінки та пенсіонери можуть бути задіяні тільки на деяких виробничих ділянках. 
  • В «Інтерпайп» прогнозують, що частина людей не вийде на роботу через посилення мобілізаційного законодавства і страх отримати повістку. 
  • «За законом ми можемо забронювати не більше ніж 50% від чисельності персоналу, решту потенційно маємо «віддати» фронту. Особливо гостра ситуація в Нікополі, який із липня 2022 року є зоною бойових дій», – зазначив директор із персоналу.
  • Пахомов повідомив, що весь останній рік чисельність працівників компанії, які служать у лавах ЗСУ або інших силових структурах, перебуває на рівні 950 осіб.
  • Виділеної для металургійної галузі 50-відсоткової квоти бронювання недостатньо, вважає топменеджер.
  • Він зазначив, що одним із варіантів вирішення поліпшення ситуації, на думку директора, може бути поширення на металургію 100-відсоткового бронювання, яке застосовується для підприємств паливно-енергетичного комплексу. 
  • Ще одне рішення – запуск «економічного бронювання», залежно від рівня зарплати, зазначив Пахомов. Тобто коли до чинної системи 50-відсоткового бронювання додається ще «економічне бронювання» тих співробітників, які мають неброньовані спеціальності.

Контекст

74% компаній в Україні відчувають дефіцит кадрів, йдеться в дослідженні ринку праці, яке провела з лютого по квітень Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА). Цей показник значно підвищився порівняно з попереднім періодом, зокрема, 55% восени 2023 року.

Основними проблемами сьогодні на ринку праці України, на думку бізнесу, є: дефіцит талантів, мобілізація, бажання працювати віддалено, відтік кваліфікованих кадрів за кордон, вигоряння і втома співробітників та інші.

З 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Тому всі військовозобовʼязані чоловіки та жінки віком 18–60 років протягом 60 днів, до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані.

Після зустрічі президента Зеленського та головкома Сирського в Офісі президента поставили на паузу роботу над ідеєю бронювати співробітників за рівнем сплачених податків. Втім, невдовзі уряд має оновити правила бронювання, які діють зараз. Чи є ще шанси в «економічного бронювання» та яких саме змін чекати бізнесу, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні