Категорія
Новини
Дата

Уряд підтримав бронювання в «Дії», послугу можуть запустити на початку липня

2 хв читання

Уряд підтримав постанову щодо запровадження електронного бронювання від мобілізації в застосунку «Дія», повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Робота над функціоналом для запуску послуги займе три–чотири тижні, розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine 30 травня.

Ключові факти

  • За словами Федорова, на першому етапі забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства та компанії, які працюють на потреби Сил оборони.
  • Якщо бізнес чи державний орган має право на бронювання, керівник через портал «Дія» може подати списки працівників та засвідчити електронним підписом заяву.
  • Далі «Дія» автоматично перевірить по реєстрах, чи справді людина працевлаштована офіційно і чи є про неї дані в базі «Оберіг».
  • «Якщо все ок, працівника заброньовано. Весь процес триватиме годину», – повідомив віцепремʼєр.
  • Керівник отримає відповідь про бронювання працівника в кабінеті на порталі «Дія», а в людини оновиться про це інформація в «Резерв+».
  • Якщо в бронюванні відмовили, керівник також отримає відповідь у кабінеті в «Дії».
  • «Орієнтовно запустимо послугу на початку липня. Цифровізуємо один із найскладніших процесів, бета-тест скоро», – написав Федоров.
Уряд підтримав бронювання в «Дії», послугу можуть запустити на початку липня /Фото 1

Контекст

Справедливий механізм бронювання співробітників від мобілізації – один із ключових запитів бізнесу. З початку 2024-го в Офісі президента та Верховній Раді дискутуються різні моделі економічного бронювання, які пропонують сплату певної суми грошей чи податків в обмін на бронь. Нині ця концепція на паузі. 

Натомість в уряді хотіли повернутися до ідеї електронного бронювання, яку мали запровадити ще восени 2023 року. 

У Кабміні готують механізм бронювання співробітників через портал «Дія», підтверджувала раніше в коментарі Forbes перша віцепремʼєрка та міністерка економіки Юлія Свириденко. «Це буде швидкий і зрозумілий процес для бізнесу», – обіцяє вона. Проєкт постанови (не фінальна версія документа) про електронне бронювання є у розпорядженні Forbes. Більше про це читайте тут.

У парламенті є ще одна ідея «економічного» бронювання, яка базується на сплаті за працівника фіксованого платежу у розмірі 20 000 грн. Її автор – голова економічного комітету Дмитро Наталуха. Він запевняє, що робота по законопроєкту триває, відбуваються консультації з урядом, парламентом та бізнесом. Проте, документ ще не розглядався Радою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні