Категорія
Новини
Дата

Державну програму кредитів «5-7-9%» планують змінити через збільшення облікової ставки Нацбанку

Фонд розвитку підприємництва (ФРП) готує пропозиції для уряду щодо трансформації державної програми доступних кредитів «5-7-9%». Документ фіналізують уже цього тижня. Далі йде погодження з Міністерством фінансів та затвердження урядом. Про це розповів представник фонду Валерій Майборода в інтервʼю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Причина змін програми — необхідність адаптувати її до нових умов: через різке підвищення облікової ставки НБУ з 10 до 25% участь у ній стала збитковою для банків. До того ж ФРП почав з великою затримкою виплачувати фінустановам компенсацію відсоткової ставки, на чому базується «5-7-9%».
  • Якщо у перші місяці війни програма мала значний попит, особливо серед аграріїв, то зараз банки мінімізують активність, говорить начальник управління розвитку кредитного бізнесу ПУМБ Віктор Харковець. ПУМБ входить в топ-5 найбільших учасників програми.
  • Пропозиція ФРП, як адаптувати «5-7-9», – дати банкам більше простору для встановлення маржі за кредитами, говорить Майборода. За його оцінками, до чинної формули треба додати близько 7 відсоткових пунктів. Це означає, що максимальна вартість кредиту у «5-7-9» може підскочити до 20% річних.
  • Максимальна ставка за кредитом, яку банк може встановити за програмою, визначається за формулою «Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб UIRD+7%». Зараз це близько 13% річних.
  • У червні кредитування за цією програмою сповільнилося, особливо в банках з приватним капіталом. Окрім завершення посівної (за даними Майбороди, на це пішло близько 80% кредитів, виданих під час війни), одна з суттєвих причин – затримка виплат банкам з ФРП.
  • У травні фонд почав перераховувати кошти – 1,5 млрд грн. Ще стільки ж, каже Майборода, планує перерахувати у найближчі два тижні.
  • Майборода визнає, що минулорічної динаміки, коли фонд сплачував банкам кошти на пів року наперед, вже не буде. На поточний рік на компенсації відсотків банкам було заплановано 3 млрд грн, але програму розширили, і суму збільшили до 5,3 млрд грн, пояснює він. Потім в програму впустили великий бізнес, і її бюджет уже виріс більш ніж удвічі.

Контекст

За час воєнного стану в Україні в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 9 684 кредитних договори. Так, за програмою було видано 36,45 млрд грн. Усього з моменту реалізації програми підприємства отримали від уповноважених банків 44 506 кредитів на загальну суму 126,07 млрд грн.

У березні Кабінет міністрів розширив програму «Доступні кредити 5-7-9%». Тепер будь-який бізнес зможе отримати кредит до 60 млн грн під 0%. Такі умови для бізнесу діятимуть лише на час воєнного стану та місяць після його завершення. Далі кредитна ставка становитиме 5%. Строк кредитування залежатиме від цільового призначення коштів.

Кредит зможе отримати будь-яка компанія понад 50% якої належить українському громадянину. Однак не зможуть взяти кредит компанії, власники яких росіяни, або належать до терористичних організацій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні