Категорія
Новини
Дата

До АРМА передали частину російських активів на 11,5 млрд грн, їх загальна сума може сягати сотні мільярдів – ДБР

До Агентства з розшуку та менеджменту активами передано російських активів на десятки мільярдів гривень, проте сума активів, вартість яких на цей час визначена, становить 11,5 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань (ДБР).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 11,5 млрд грн – це оцінка лише незначної частини конфіскованого майна і загальна сума може сягати сотні мільярдів, йдеться у повідомленні.
  • За матеріалами ДБР, протягом 2023 року ВАКС задовольнив позови Мінʼюсту щодо застосування санкцій проти низки російських олігархів: Аркадія та Ігоря Ротенбергів, Олега Дерипаски, Євгена Гінера, Олександра Пономаренка, Олександра Скоробогатька.
  • У власність держави передано активи ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» і ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТРЦ «Ocean Plaza» орієнтовною вартістю понад $350 млн, 88,89% акцій АТ «Перший інвестиційний банк».
  • Арештовані судом і розглядається у ВАКС питання націоналізації таких активів: ПрАТ «Рівнеобленерго» (93,2%), АТ «Херсонобленерго» (99,9 %), АТ «Чернівціобленерго» (96,8%), АТ «Житомиробленерго» (95,5%), ПрАТ «Кіровоградобленерго» (72,9%), а також сім готелів та два ТРЦ загальною вартістю 2 млрд грн (Гінер).
  • Також націоналізовано різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки. Зокрема, це 100% ТОВ «Авангард-Віларті», яке, окрім «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД», володіє ще компанією «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited) та 66,65% ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь».
  • Структури, підконтрольні Олегу Дерипасці, також брали участь у розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту.
  • У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки. Націоналізовано сотні виробничих приміщень, техніки, складів, які росіяни використовували в Україні для збагачення.
  • Серед іншого: 13 морських суден, 1547 залізничних вагонів, 299 транспортних засобів, 12 300 т залізорудної продукції, 87 014 т добрив, 1500 т скрапленого газу, 1100 т хімічної продукції, 1400 т будівельних матеріалів, 65 т спиртової продукції, 600 т продуктів харчування.

Контекст

За даними організації StateWatch, в Україні – понад 900 комерційних обʼєктів, які належать уряду РФ та російським державним компаніям. Йдеться про корпоративні права на 79 підприємств і рухоме майно: вісім літаків; 11 морських суден; 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо); 58 легкових автомобілів; 18 автобусів та вантажівок; складові для літаків, авто, причепи, газовидобувні конструкції.

25 серпня АРМА відкрило Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальних провадженнях. Він містить 130 000 записів, кількість власне арештованого майна – ще більша, свідчать дані реєстру, які проаналізував Forbes.

Йдеться про тисячі обʼєктів нерухомості, сотні предметів розкоші, десятки тисяч одиниць транспорту. 36 000 записів про арешт (у кожному можуть міститися десятки, а то й сотні активів) стосуються майна, що перебуває в управлінні АРМА. Відкриття реєстру, який веде агентство, було однією з перших обіцянок нової очільниці органу Олени Думи. Створення публічного реєстру арештованих активів – зобовʼязання, прописане в законі про АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні