Категорія
Новини
Дата

До лютого уряд має знайти додатково 40 млрд грн – Гетманцев

У Меморандумі з МВФ передбачено, що уряду потрібно знайти додатково 0,5% (близько 40 млрд грн) від ВВП з податкових і неподаткових джерел до лютого. Це – структурний маяк, розповів голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтервʼю Forbes. Можливі проблеми з соцвиплатами в січні–лютому він назвав перебільшенням.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У Кабміні створена міжвідомча робоча група, яка має розробити відповідні пропозиції та подати їх до Верховної Ради, зазначив нардеп. Гетманцев очікує, що на початку січня пропозиції надійдуть до комітету. 
  • Він наголосив, що не бачить резервів для збільшення оподаткування у наступному році.
  • «Цьогоріч вже акумулювали три джерела – податок на надприбуток для банків, Дорожній фонд та перенаправлення ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Це додаткові 200 млрд грн, які можуть бути спрямовані на найбільш пріоритетні видатки – оборону та соціальну сферу», – нагадав голова профільного комітету.
  • За його словами, неподаткові надходження, які можуть бути – приватизація, відрахування частини прибутку від державних підприємств, надходження частини прибутку від Нацбанку.
  • Водночас Гетманцев зазначив, що влада спирається на основний сценарій отримання допомоги від партнерів. «Зазначена допомога є абсолютно реальною. Проблем з наповненням бюджету у 2024-му не буде. Залишалось питання фінансування на січень та лютий», – наголосив він. 
  • Гетманцев вважає, що на казначейському рахунку достатньо коштів, щоб пройти цей період. «У грудні отримаємо €1,5 млрд від Єврокомісії, від Норвегії – $1 млрд. Вже надійшло $2,1 млрд від Японії, ще $900 млн – від МВФ. У нас є певний запас міцності», – пояснив він. 
  • Щодо можливих проблем із соціальними виплатами в січні–лютому наступного року, Гетманцев наголосив, що ситуація з фінансами вкрай напружена, але «саме в цьому періоді – це перебільшення». «Впевнений, що впораємося», – зазначив нардеп.

Контекст

Через ризики фінансування держбюджету в січні–лютому 2024 року Мінфін планує активізувати внутрішні ресурси для покриття видатків, заявив раніше міністр фінансів Сергій Марченко. «Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс», – зазначив голова Мінфіну.

За даними Мінфіну, у 2023 році Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько $42,3 млрд.

У 2023-му ЄС став найбільшим донором прямої бюджетної підтримки. €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.

21 грудня держбюджет отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш у рамках програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік.

Що стосується наступного року, то Україна, схоже, таки стала заручником внутрішніх політичних суперечок між основними партіями у США. Законопроєкт з фінансовою та військовою допомогою Україні застряг у Конгресі, що збільшує для Києва як військові, так і економічні ризики. Скільки грошей Україна може отримати від США й інших партнерів і що робитиме, якщо цих грошей не вистачить, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні