Категорія
Новини
Дата

Дохід видавництва «Наш Формат» зріс у 1,7 раза за 2023 рік

Дохід видавництва «Наш Формат» у 2023 році зріс у 1,7 раза – до понад 140 млн грн. Про це сказав його засновник Владислав Кириченко в інтервʼю книжковій блогерці Тетяні Гонченко, яке публікує «Сенсор».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кириченко зазначив, що останні два роки «Наш Формат» – одне з найбільш фінансово успішних видавництв в Україні.
  • «Зараз за гроші «Нашого Формату» ми робимо пресформи. Раніше я за гроші з пробірок (тобто від біотехнологічних бізнесів. – Ред.) випускав книжки і затикав дірки. Останні два роки я вважаю, що ми одне з найбільш фінансово успішних видавництв», – наголосив він.
  • У 2022 році видавництво звітувало про дохід у 84 млн грн. За словами Кириченка, дохід «Нашого Формату» за минулий рік зріс майже вдвічі. «Ми виросли по грошах в 1,7 раза», – сказав він.
  • «Останніми роками, коли росіяни пішли з нашого книжкового ринку, видавцям гріх жалітися. Видавництва, зокрема «Наш Формат», стали бізнесом, не гіршим за будь-які інші», – додав видавець.
  • Владислав Кириченко створив бренд «Наш Формат» у Києві у 2006 році, хоча сам на той момент жив у Росії. З мистецької агенції, що випускала диски, значки, плакати, а згодом – аудіокниги, «Наш Формат» поступово перетворився на видавництво, яке наразі входить до десятки найприбутковіших в Україні.

Контекст

Чим 2023 рік запамʼятається гравцям українського книжкового ринку? З полиць книгарень майже зникла література з Росії та російською. Цьому сприяв підписаний Володимиром Зеленським законопроєкт 2309-ІХ, що забороняє ввозити та розповсюджувати книги з Росії та Білорусі.

Після паузи повернулись книжкові фестивалі «Книжковий Арсенал», Meridian Czernowitz та Львівський BookForum. «Книжковий Арсенал» відвідали 28 000 гостей, які купили понад 40 000 книжок. На BookForum Lviv прийшли 20 000 людей, понад 62 000 глядачів стежили за ним онлайн. Уперше пройшли ще два фестивалі – KyivBookFest та Kyiv book weekend. 

На 2023-й припав бум відкриття книгарень. У вересні УІК нарахував понад 420 книгарень. 21 нова крамниця зʼявилась у мережі «Книгарня Є», по три книгарні відкрилось у «Видавництва Старого Лева»та Vivat. На додачу – щонайменше 12 немережевих книгарень, серед яких «Плекай» засновників книгарень «Книжковий Лев», Readeat Дмитра Феліксова, «Фундамент» в «Українському домі». 

Які книги в 2023-му купували українці в найбільших книжкових крамницях та які тенденції в продажах помітили книгарні, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні