Категорія
Новини
Дата

Доходи Росії від експорту нафти впали до найменшого рівня за рік

У вересні доходи Росії від експорту нафти скоротилися до $15,3 млрд, що є найнижчим показником цього року, на тлі падіння експорту сирої нафти та цін на неї. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що доходи зменшилися на $3,2 млрд, або на 17,3%, порівняно з попереднім місяцем. За оцінкою агентства, падіння експорту сирої нафти на 260 000 барелів на день сприяло різкому зниженню доходів Росії цього року.
  • Доходи «як і раніше, перевищували середньомісячний дохід у 2021 році», який становив $14,9 млрд, йдеться в повідомленні.
  • У вересні щоденний потік сирої нафти та нафтопродуктів із Росії до ЄС скоротився на 390 000 барелів – до 2,6 млн барелів. 
  • За даними МЕА, частка європейського ринку в загальному обсязі експорту країни впала до 35% порівняно з 50% на початку року.
  • Ще одним ударом по доходах Росії стало зниження нафтових цін. За даними Мінфіну Росії, у вересні середня ціна на нафту марки Urals впала на 8,7% порівняно з попереднім місяцем – до $68,65 за барель.

Контекст

У серпні виторг Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи.

На кінець вересня країни – члени ЄС витратили €100 млрд на імпорт російського викопного палива з початку вторгнення РФ в Україну. Обмеження цін з початку липня зменшили б цю суму на €14 млрд, підрахував Centre for Research on Energy and Clean Air.

2 вересня країни G7 домовилися про обмеження цін на російську нафту. План G7 дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.

План закликає країни-учасниці відмовитися від послуг, у яких домінує Захід, включаючи страхування, фінанси, брокерські послуги та навігацію для нафтових вантажів, за ціною, вищою за встановлену межу. 

Після рішення країн віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Росія заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, ідеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Європейський Союз припинить весь морський імпорт російської нафти та більшу частину трубопровідних потоків з 5 грудня в межах санкцій за російське вторгнення в Україну. З 5 лютого також набуде чинності заборона ЄС на постачання російських нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні