Категорія
Новини
Дата

Доступ до грошей. Пивоварський пояснив, чому ОККО швидше впоралася із паливною кризою

Доступ до обігових коштів призвів до того, що компанія ОККО вирвалась вперед під час паливної кризи. Про це сказав СЕО WOG Андрій Пивоварський в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У ОККО була величезна перевага – це доступ до грошей, сказав Пивоварський. ОККО могла платити за пальне наперед $100-200 млн, додав він. «Ніхто інший не міг собі такого дозволити», – сказав Пивоварський.
  • Компанія WOG останні кілька років вирішувала стару проблему боргового навантаження, виплачувала реструктуризовані кредити, пояснив СЕО. Через це WOG мав значно менший доступ до обігових коштів, додав він.
  • WOG має надію цьогоріч вилізти із боргової ями і вийти на нормальний рівень боргового навантаження, сказав Пивоварський. Борги були накопичені до 2014-го року, девальвація гривні поглибила кризу, пояснив він.

Контекст

До війни Україна імпортувала 70% нафтопродуктів, які споживаються в країні, переважно з Росії, Білорусі та морем. Решту забезпечували внутрішні виробники, передусім Кременчуцький та Шебелинський НПЗ. Російські, білоруські та морські поставки припинилися 24 лютого. Шебелинський НПЗ зупинився в кінці лютого, Кременчуцький НПЗ – на початку квітня після масованого обстрілу збоку російських військових.

Український ринок пального з довоєнним об’ємом близько 1 млн т на місяць залишився без традиційних джерел постачань. Результат – гострий дефіцит та зростання роздрібних цін удвічі від довоєнного рівня. До АЗС вишикувалися кілометрові черги.

За перші шість місяців 2022 року ОККО Віталія Антонова отримала 3 млрд грн чистого прибутку, що на 20% більше, ніж за весь минулий рік, та у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомили Forbes у компанії. Виручка ОККО зросла на 64%, до 32,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні