Категорія
Новини
Дата

Доступ до грошей. Пивоварський пояснив, чому ОККО швидше впоралася із паливною кризою

1 хв читання

Доступ до обігових коштів призвів до того, що компанія ОККО вирвалась вперед під час паливної кризи. Про це сказав СЕО WOG Андрій Пивоварський в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Ключові факти

  • У ОККО була величезна перевага – це доступ до грошей, сказав Пивоварський. ОККО могла платити за пальне наперед $100-200 млн, додав він. «Ніхто інший не міг собі такого дозволити», – сказав Пивоварський.
  • Компанія WOG останні кілька років вирішувала стару проблему боргового навантаження, виплачувала реструктуризовані кредити, пояснив СЕО. Через це WOG мав значно менший доступ до обігових коштів, додав він.
  • WOG має надію цьогоріч вилізти із боргової ями і вийти на нормальний рівень боргового навантаження, сказав Пивоварський. Борги були накопичені до 2014-го року, девальвація гривні поглибила кризу, пояснив він.

Контекст

До війни Україна імпортувала 70% нафтопродуктів, які споживаються в країні, переважно з Росії, Білорусі та морем. Решту забезпечували внутрішні виробники, передусім Кременчуцький та Шебелинський НПЗ. Російські, білоруські та морські поставки припинилися 24 лютого. Шебелинський НПЗ зупинився в кінці лютого, Кременчуцький НПЗ – на початку квітня після масованого обстрілу збоку російських військових.

Український ринок пального з довоєнним об’ємом близько 1 млн т на місяць залишився без традиційних джерел постачань. Результат – гострий дефіцит та зростання роздрібних цін удвічі від довоєнного рівня. До АЗС вишикувалися кілометрові черги.

За перші шість місяців 2022 року ОККО Віталія Антонова отримала 3 млрд грн чистого прибутку, що на 20% більше, ніж за весь минулий рік, та у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомили Forbes у компанії. Виручка ОККО зросла на 64%, до 32,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні