Категорія
Новини
Дата

Друге судно з українським зерном вийшло з Чорноморська, ще три балкери рухаються в напрямку українських портів

Судно Aroyat під прапором Палау з 17 600 т української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ, повідомив віцепремʼєр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Три нові судна рухаються в напрямку українських портів під завантаження експортною продукцією.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Aroyat – друге судно, яке скористалося тимчасовим коридором для цивільних суден на вхід до порту Чорноморськ із метою експорту агропродукції для країн Азії. До цього коридором пройшло судно Resilient Africa з 3000 т пшениці для Азії.
  • Водночас ще три балкери – Azara, Ying Hao 01, Eneida – підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором і рухаються в напрямку портів Південний та Чорноморськ.
  • Після завантаження понад 127 000 т української агропродукції та залізної руди судна вирушать у напрямку Китаю, Єгипту та Іспанії.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Вантажне судно Resilient Africa прибуло в 21 вересня до турецької протоки Босфор, ставши першим судном із зерном з України, яке увійде до Чорного моря і вийде з нього тимчасовим коридором.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні