Категорія
Новини
Дата

Тимчасовий коридор. Перше судно із українським зерном прибуло до Туреччини

Судно Resilient Africa, фото: Facebook / Олександр Кубраков

Судно Resilient Africa, фото: Facebook / Олександр Кубраков

Вантажне судно Resilient Africa прибуло в четвер, 21 вересня, до турецької протоки Босфор, ставши першим судном із зерном з України, яке увійде до Чорного моря і вийде з нього тимчасовим коридором, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Судно залишило український порт Чорноморськ цього тижня із 3000 т зерна. Resilient Africa є першим з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ минулого тижня встановленим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором для цивільних суден.
  • Минулого місяця Україна оголосила про створення «гуманітарного коридору» для суден, що прямують на африканські та азіатські ринки, а також для обходу фактичної блокади після того, як цього літа Росія відмовилася від угоди, що гарантувала її експорт під час війни.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні