Категорія
Новини
Дата

ЕКА застрахувало від воєнних ризиків перший інвесткредит

2 хв читання

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) почало страхування від воєнних ризиків, підписавши перший договір стосовно інвестиційного кредиту, повідомила перша віцепрем’єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко. Перше страхування інвестицій стосувалося розбудови альтернативної генерації та підтримки енергетики.

Страхування від воєнних ризиків є важливим інструментом для формування сприятливого інвестиційного клімату в країні. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, ЕКА уже почало страхувати від воєнних ризиків. «Маємо конкретний кейс – український комерційний банк видав кредит на закупівлю газотурбінного генератора, а ЕКА надало покриття на цю інвестицію», – зазначила Свириденко.
  • Першою українською компанією, чий кредитний договір був застрахований від воєнних ризиків, стала компанія «Флексорес», яка виробляє продукцію для флексографічного і ротогравюрного видів друку та є лідером з продажу друкарських фарб в Україні. 
  • Щоб придбати міні-ТЕС компанія уклала кредитний інвестиційний договір з МТБ Банком за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». 

Контекст

ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» засновано у 2018 році, єдиним його засновником та акціонером є держава в особі Кабінету міністрів. У жовтні 2023-го перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що для внутрішнього ринку Україна має намір розширити повноваження Експортно-кредитного агентства. Йшлося про те, що ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а й від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами Росії. 

Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє ЕКА страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

У травні цього року ЕКА розпочало приймання заявок від інвесторів в експортоорієнтовані підприємства на користування продуктами зі страхування.

Інвестор (український чи іноземний) може звернутися до ЕКА і отримати захист інвестиції, якщо: володіє понад 10% корпоративних прав у проєкті; інвестує у створення об’єктів чи інфраструктури для розвитку переробки та експорту; об’єкти інвестування розташовані в Україні; товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності.

Банк, який надає кошти для інвестування, може застрахувати свої ризики в ЕКА, якщо: позичальник – резидент України; надання кредиту пов’язане з інвестиціями в об’єкти чи інфраструктуру для розвитку переробки та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження; об’єкти та інфраструктура, на створення яких надається інвестиційний кредит розташовані в Україні; товари, що експортуються, відповідають вимогам закону про стимулювання експортної діяльності. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд