Економічний спад та висока інфляція в Росії триватимуть і у 2023 році – Reuters /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Економічний спад та висока інфляція в Росії триватимуть і у 2023 році – Reuters

Shutterstock

Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році, за стабільно високої інфляції, що дає центральному банку РФ лише обмежені можливості для скорочення процентних ставок, пише Reuters із посиланням на проведене агентством опитування.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Економічний ландшафт Росії різко змінився після того, як 24 лютого вона напала на Україну, що призвело до радикальних обмежень Заходу в її енергетичному та фінансовому секторах, включно з частковим заморожуванням російських резервів, і змусило десятки компаній піти з ринку.
  • Після початкових похмурих прогнозів двозначного спаду ВВП аналітики та офіційні особи поступово покращували прогнози, оскільки російська економіка демонструє вищу, ніж очікувалося, стійкість. Середній прогноз 15 аналітиків, опитаних на початку грудня, припускав, що цього року російська економіка скоротиться на 3,0%, що близько до падіння, якого очікує міністерство економіки РФ, на 2,9%. Аналогічне опитування на початку листопада передбачило скорочення на 3,5%.
  • Але зниження триватиме такими самими темпами у 2023 році, і нині аналітики прогнозують падіння на 2,5%. Згодом економісти визнали, що скорочення, найпевніше, буде менш раптовим, але тривалішим, ніж очікувалося спочатку.
  • Згідно з опитуванням, після утримання ставки 16 грудня банк продовжить помʼякшення грошово-кредитної політики у 2023 році, водночас ключова ставка на кінець наступного року становитиме 6,75%.
  • Очікується, що через рік рубль торгуватиметься на рівні 74,00 до долара. Пʼятничний офіційний курс був на рівні 61,15 руб. за долар.
  • Експерти очікують, що інфляція, одна з основних проблем для російських домогосподарств, прискориться до 12,1% з 8,4% у 2021 році.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих за 20 років показників на кінець року.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск покупок валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися у складному становищі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні