Категорія
Новини
Дата

У Центробанку Росії визнали серйозну шкоду для економіки через оголошену Путіним мобілізацію – Bloomberg

Економісти Банку Росії вважають, що наказ президента РФ Володимира Путіна минулого місяця про мобілізацію 300 000 осіб для участі в бойових діях в Україні підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У вересні відновлення економічної активності застопорилося, і до кінця місяця тенденція почала трохи погіршуватися», – йдеться у звіті дослідницького відділу Центрального банку.
  • «Часткова мобілізація» викликала виїзд із країни понад 350 000 росіян. Згідно зі звітом, призов посилив і без того гостру нестачу робочої сили й «негативно вплинув на довіру споживачів та бізнесу».
  • «Зміна споживчих настроїв на тлі зростання невизначеності може тимчасово стримати відновлення споживання на початку четвертого кварталу», – йдеться в повідомленні. 
  • У регуляторі вважають, що скорочення робочої сили після мобілізації «може ускладнити зусилля компаній щодо усунення обмежень з боку пропозиції та обмежити загальну тенденцію економічної активності у найближчі місяці».
  • Документ підготовлено аналітичним відділом банку, висновки якого не завжди збігаються з офіційною позицією регулятора. Очікується, що центральний банк опублікує оновлений прогноз економічного спаду цього року на засіданні щодо встановлення ставок наступного тижня.
  • У звіті також зазначено інші економічні наслідки вторгнення в Україну, зокрема, стверджується, що вплив санкцій США та Європи на нафтовий та високотехнологічний сектори ще буде відчутний у майбутньому.
  • У ньому також ідеться про те, що вихід іноземних компаній із російського ринку після вторгнення в лютому створив інфляційний тиск, оскільки запаси основних споживчих товарів вичерпалися.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни та прискорює демографічний крах Росії. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні, і ще більша втеча людей за кордон – підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні