Категорія
Новини
Дата

У Центробанку Росії визнали серйозну шкоду для економіки через оголошену Путіним мобілізацію – Bloomberg

2 хв читання

Економісти Банку Росії вважають, що наказ президента РФ Володимира Путіна минулого місяця про мобілізацію 300 000 осіб для участі в бойових діях в Україні підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • «У вересні відновлення економічної активності застопорилося, і до кінця місяця тенденція почала трохи погіршуватися», – йдеться у звіті дослідницького відділу Центрального банку.
  • «Часткова мобілізація» викликала виїзд із країни понад 350 000 росіян. Згідно зі звітом, призов посилив і без того гостру нестачу робочої сили й «негативно вплинув на довіру споживачів та бізнесу».
  • «Зміна споживчих настроїв на тлі зростання невизначеності може тимчасово стримати відновлення споживання на початку четвертого кварталу», – йдеться в повідомленні. 
  • У регуляторі вважають, що скорочення робочої сили після мобілізації «може ускладнити зусилля компаній щодо усунення обмежень з боку пропозиції та обмежити загальну тенденцію економічної активності у найближчі місяці».
  • Документ підготовлено аналітичним відділом банку, висновки якого не завжди збігаються з офіційною позицією регулятора. Очікується, що центральний банк опублікує оновлений прогноз економічного спаду цього року на засіданні щодо встановлення ставок наступного тижня.
  • У звіті також зазначено інші економічні наслідки вторгнення в Україну, зокрема, стверджується, що вплив санкцій США та Європи на нафтовий та високотехнологічний сектори ще буде відчутний у майбутньому.
  • У ньому також ідеться про те, що вихід іноземних компаній із російського ринку після вторгнення в лютому створив інфляційний тиск, оскільки запаси основних споживчих товарів вичерпалися.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни та прискорює демографічний крах Росії. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні, і ще більша втеча людей за кордон – підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні