Категорія
Новини
Дата

Економіка Німеччини увійшла у рецесію. Центробанк прогнозує незначне зростання у другому кварталі

Німеччина пережила першу рецесію від початку пандемії, що розвіяло надії на те, що провідна економіка Європи зможе її уникнути, пише Bloomberg. Війна в Україні призвела до різкого зростання цін на енергоносії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Статистичне управління повідомило у четвер, 25 травня, що обсяг виробництва у першому кварталі скоротився на 0,3% порівняно з попередніми трьома місяцями після падіння на 0,5% у період з жовтня до грудня. Його початкова оцінка, зроблена минулого місяця, передбачала стагнацію.
  • «Небажання домогосподарств купувати було очевидним у різних секторах», – йдеться в заяві. – Домогосподарства витрачали менше на їжу та напої, одяг та взуття, а також на предмети інтерʼєру». 
  • Результатом стала невдача для Німеччини, яка, незважаючи на те, що уникла похмурих сценаріїв, яких побоювалися після російського вторгнення, проте впала у рецесію, яку канцлер Олаф Шольц виключав у січні.
  • Звіт Бундесбанку цього тижня вселив певний оптимізм, припускаючи, що економіка може «незначно» зрости в цьому кварталі, оскільки велика кількість невиконаних замовлень, усунення вузьких місць у постачанні та зниження витрат на енергію підтримують виробників.
  • Але попит на товари падає, оскільки споживачі, які зіткнулися з підвищеною інфляцією.
  • Зусилля Європейського центрального банку повернути зростання цін до цільового показника 2% ризикують ще більше знизити попит. Банківські кредити вже дорожчають, а підвищення процентних ставок ще не завершено, що може призвести до сильнішого уповільнення зростання.

Контекст

У лютому Європейська комісія прогнозувала, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

У березні у двох найбільших економіках єврозони спостерігається найсильніше зростання приватного сектору за 10 місяців, при цьому стабільність у сфері послуг компенсує спад в обробній промисловості, пише Bloomberg. Індекс менеджерів із закупівель S&P Global у Німеччині зріс до 52,6 у березні, французький показник підскочив до 54.

4 травня Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів за підсумками засідання, йдеться у релізі. Згідно з рішенням ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3,75%, ставку за депозитами – до 3,25%, ставку за маржинальними кредитами – до 4%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні