Категорія
Новини
Дата

Економіка України може отримати $5,5 млрд від розблокування портів – KSE Агроцентр

Сукупні економічні вигоди від розблокування портів становитимуть $5,5 млрд, за оптимістичними очікуваннями, або 4,5% – за песимістичним прогнозом ВВП від НБУ на 2022 рік, прогнозують в KSE Агроцентр. Додатковий експортний виторг від агропродукції очікується на рівні $14,7 млрд, або близько 30% від усього експорту, за песимістичним сценарієм НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналіз історичних значень цінової різниці (базису) між внутрішніми цінами в Україні та світовими цінами показує, що після повного розблокування портів ціни потенційно можуть зрости приблизно на $150/т, зазначають у KSE Агроцентру. 
  • Експерти очікують, що обсяги перевалки в портах Одеса, Чорноморськ та Південний до кінця 2022 року не перевищуватимуть 2 млн т на місяць за потенційного обсягу перевалки 3,7 млн т на місяць.
  • Оптимістичний сценарій KSE Агроцентру передбачає, що зростання внутрішніх цін буде на рівні до $100/т. Експортний потенціал урожаю зернових та олійних культур 2021 року, який «застряг» в Україні через блокування портів, оцінюється у 20 млн т, а 2022 року – у 35 млн т. Отже, додатковий виторг українських аграріїв через деблокування портів та відповідне підвищення внутрішніх цін оцінково складатиме $5,5 млрд.
  • Найбільш реалістично, що весь цей обсяг (55 млн т) вивозитиметься впродовж 2022–2023 років, тож вигоди від деблокування портів розподіляться на додаткові 1,63% ВВП у 2022-му році та 2,24% ВВП у 2023 році (від песимістичного прогнозу ВВП НБУ). 
  • За оцінками KSE Агроцентру, протягом 2022–2023 маркетингового року (з 1 липня 2022 по 1 липня 2023 року) аграрний експортний потенціал розподілятиметься приблизно так: пшениця – 12 млн т, ячмінь – 3 млн т, кукурудза – 28 млн т, насіння ріпаку – 2,5 млн т, соєві боби та продукти перероблення – 1,5 млн т, соняшникова олія – 4 млн т. 
  • Виторг від експорту цих продуктів складатиме: пшениця – $2,6 млрд, ячмінь – $600 млн, кукурудза – $5,8 млрд, насіння ріпаку – $1,6 млрд, соєві боби та продукти перероблення – $750 млн, соняшникова олія – $3,2 млрд. Отже, сукупний виторг аграріїв може скласти близько $14,7 млрд, або 30% від очікуваної зіставлюваної всього експортного виторгу НБУ за альтернативним сценарієм. 

Контекст

Через блокування портів із початку війни в країні накопичились значні експортні залишки зернових (обсягом до 20 млн т). Обсяг експорту альтернативними експортними шляхами (залізницею та автотранспортом через західний кордон та річкові порти Дунаю) оцінюється на рівні 2 млн т на місяць, що майже втричі менше від потреб у 6 млн т у пікові місяці вивезення. 

Така ситуація створила значний надлишок зернових на внутрішньому ринку, суттєво підвищила затрати на експорт зернових із передвоєнних $30–40/т до $180–200/т та знизила внутрішні ціни для сільгоспвиробників майже вдвічі, порівнюючи з довоєнним періодом, і це за суттєвого зростання світових цін на зернові. 

Це значно погіршило фінансове становище та ліквідність агровиробників. За попередніми розрахунками KSE, недоотримані доходи через блокування портів склали близько $11 млрд, що фактично ставить під загрозу осінню посівну кампанію.    

До того ж новий урожай зернових на рівні очікуваних 60 млн т та близько 30 млн т очікуваного експорту додатково збільшуватиме тиск на експортну інфраструктуру, внутрішні ціни та, відповідно, і на фінансове становище аграрних підприємств та галузі загалом.

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів». За даними АМПУ, за дев’ять днів роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 12 суден, які вивезли понад 370 000 т агропродукції до семи країн світу, та одне судно зайшло до порту Чорноморськ на навантаження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні