Категорія
Новини
Дата

Росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут за понад $20 млрд в обхід санкцій

Росія та Іран витрачають мільярди доларів на прискорення доставки вантажів річками та залізницями, які повʼязані з Каспійським морем. Дані відстеження судів, зібрані Bloomberg, показують, що десятки російських та іранських суден, які, зокрема, підпадають під санкції, вже курсують цим маршрутом.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Новий маршрут завдовжки 3000 кілометрів простягся від східної околиці Європи до Індійського океану, він недоступний для будь-якого іноземного втручання. Росія та Іран, які опинилися під величезним тиском санкцій, плідно співпрацюють і дивляться на схід. Мета створення маршруту полягає в тому, щоб захистити комерційні звʼязки від втручання Заходу і налагодити нові звʼязки з економіками Азії, що швидко зростають.
  • «Йдеться про створення стійких до санкцій ланцюжків постачань на всьому шляху», – каже експерт із санкцій та зовнішньої політики Росії в лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень Марія Шагіна.
  • Торговий коридор, що в процесі роботи, дасть змогу Росії та Ірану скоротити існуючі маршрути на тисячі кілометрів.
Росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут за понад $20 млрд в обхід санкцій /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • За оцінками Шагіної, Росія та Іран інвестують до $25 млрд у внутрішній торговий коридор, допомагаючи полегшити потік товарів, який Захід хоче зупинити. Це турбує США та їхніх союзників, оскільки вони прагнуть заблокувати перекидання іранських безпілотників та інших військових вантажів, які, за їхніми словами, допомагають Кремлю у війні в Україні. «Це та область, за якою ми уважно стежимо, як за цим маршрутом, так і за ірано-російськими звʼязками в цілому, – сказав високопосадовець адміністрації Байдена Джеймс ОʼБрайєн. – Ми стурбовані будь-якими спробами допомогти Росії уникнути санкцій».
  • Крім торгівлі зброєю між країнами, новий транзитний маршрут має вагомі економічні причини. Судна, що пливуть річками Дон і Волга, традиційно торгують енергоносіями та сільськогосподарськими товарами (Іран є третім за величиною імпортером російського зерна), але цей діапазон буде розширюватися. Дві країни оголосили про безліч нових ділових угод щодо товарів, включаючи турбіни, полімери, медичні товари та автомобільні запчастини. Росія також постачає ядерне паливо та компоненти для іранського реактора в Бушері.

Контекст

Росії необхідно компенсувати раптовий розрив її комерційних звʼязків з Європою, яка до війни була її найбільшим торговельним партнером, а також знайти обхідні шляхи для санкцій США та Європейського Союзу. Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Нещодавно РФ відновила атаки на Україну за допомогою дронів, 6 грудня українські війська збили 14 ударних дронів типу Shahed-136, один БпЛА «Орлан-10» та ще два ворожі безпілотники. 13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії

У ніч на 19 грудня Росія атакувала Україну 34 дронами-камікадзе типу Shahed із нової партії, які поставив Іран, повідомив президент Володимир Зеленський в онлайн-зверненні до учасників зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF). «Цієї ночі Україна знову була атакована іранськими дронами. 34 «шахеди». Я говорю і кількість, і назву, і цілком конкретно. Це «шахеди» з нової партії, яку отримала Росія від Ірану. 250 штук – стільки всього «шахедів» зараз отримано державою-терористом», – сказав Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні