Категорія
Новини
Дата

Експорт російського вугілля морем практично зупинився через санкції ЄС – Bloomberg

Експорт російського вугілля морським шляхом було фактично зупинено через заборону Євросоюзу на діяльність компаній з 27 країн, що обслуговують постачання російського вугілля в будь-яку точку світу. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільша в Росії компанія з видобутку енергетичного вугілля – «Сибірська вугільна енергетична компанія» (СВЕК) – не може відвантажувати паливо із середини серпня.
  • На ринку страхування вантажів домінують компанії з ЄС, Великої Британії та Швейцарії, що ускладнює пошук страхових компаній для судновласників.
  • Санкції Європейського Союзу, що набули чинності 10 серпня, проти російського вугілля і деяких видів добрив поширюються не тільки на його придбання, а й на транспортування в будь-яку точку світу.
  • Водночас Росія почала перенаправляти постачання вугілля в Азію задовго до набуття чинності заборони ЄС, але зараз судновласники, які, як правило, перестраховують свої ризики з більшими постачальниками, більше не можуть покривати такий експорт.
  • За словами джерел, російські експортери вугілля розглядають інші варіанти, але вони будуть дорогими та вимагатимуть часу для реалізації, а це призведе до ще більшого зростання цін.

Контекст

Росія входить до трійки найбільших світових експортерів вугілля, контролюючи близько 17% світових постачань. Вугільна промисловість становить лише близько 1% російської економіки. Оскільки Росія перенаправила своє вугілля до Азії, включаючи Індію, експортери, такі як Австралія, замінили обсяги у Європі. Це призвело до зростання цін, що за останній рік уже збільшилися у 10 разів.

У країнах Європейського Союзу та у Великій Британії з 10 серпня набула чинності повна заборона на імпорт російського вугілля. Це рішення було анонсовано у квітні в межах пʼятого пакету санкцій проти РФ, ухваленого через війну в Україні. З 10 серпня діятиме заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива російського походження в ЄС. 

За оцінками Єврокомісії, ембарго зачепить 25% усього російського експорту вугілля на суму €8 млрд на рік.

За розрахунками Forbes, у разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед усіх енергоносіїв.

За даними Міненерго РФ, у 2021 році видобуток вугілля в Росії склав близько 440 млн т. Водночас за кордон відправлено 227 млн т, що на 7% більше, ніж у 2020 році. У 2021 році РФ експортувала до Європи майже рівно 50 млн т вугілля. Це складає пʼяту частину сумарного експорту, половину якого Росія відправляє до країн АТР, переважно до Китаю та Індії. Після того як ЄС анонсував заборону на постачання російського вугілля, Москва перенаправила експортні потоки, зокрема до Індії та Туреччини. Проте Росії доводиться продавати вугілля зі знижкою до 50%. Водночас ЄС замінює російське постачання на вугілля з Північної Америки, Австралії, Колумбії, ПАР та Казахстану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні