Категорія
Новини
Дата

Ердоган закликав врахувати очікування Путіна для відновлення роботи «зернового коридору»

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має намір обговорити продовження «зернової угоди» з президентом РФ Володимиром Путіним під час його візиту до країни у серпні. Водночас західні країни повинні врахувати очікування російської сторони, заявив Ердоган журналістам 21 липня, пише Anadolu.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Туреччини наголосив, що Анкара продовжує контакти з Москвою, у тому числі на рівні МЗС. Ердоган заявив, що планує обговорити продовження «зернової угоди» з Путіним як по телефону, так і в ході його візиту до Туреччини.
  • Водночас, за словами Ердогана, західні країни повинні врахувати очікування російської сторони в цьому питанні.
  • «Вірю, що переговори з Путіним допоможуть забезпечити продовження цієї гуманітарної ініціативи. Він також має певні очікування від західних країн, і ті своєю чергою повинні вжити відповідних заходів», – сказав Ердоган.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди». У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій ідеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» без участі РФ.

19 липня Зеленський повідомив, що Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями. За його словами, деякі компанії – орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність йти цим коридором.

Своєю чергою Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Міноборони України у відповідь заявило, що вживатиме дзеркальних заходів: вважатиме потенційними цілями всі судна на шляху до російських і окупованих українських портів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні