Категорія
Новини
Дата

ЄС домовляється з Ізраїлем про поставки газу через Єгипет – Bloomberg

Європейський Союз працює над угодою щодо імпорту ізраїльського газу через Єгипет, оскільки блок прагне зменшити свою залежність від російських поставок. Про це пише Bloomberg із посиланням на документи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Планується, що паливо перетворюватимуть на скраплений природний газ (СПГ) на переробних заводах Єгипту перед відправкою до ЄС.
  • Угода розширить ринкові можливості ЄС для Ізраїлю, де внутрішні ціни на газ набагато нижчі, ніж ті, що він може стягувати в Європі.
  • У рамках потенційного меморандуму про взаєморозуміння ЄС, Ізраїль та Єгипет також розширять співробітництво в проєктах екологічно чистої енергетики.
  • «Вторгнення Володимира Путіна в Україну викликало міжнародне засудження та спроби покупців російського газу забезпечити альтернативні поставки. Оскільки минулого року ЄС імпортував близько 40% газу з Росії, йому потрібно буде використовувати кілька джерел палива, а також збільшити виробництво відновлюваних джерел енергії, щоб задовольнити попит», – пише видання.
  • Для схвалення меморандуму потрібна буде підтримка всіх членів ЄС. Румунія є однією з країн ЄС, яка заявила про зацікавленість в імпорті СПГ з Ізраїлю через Єгипет, заявивши у квітні, що це допоможе посилити енергетичну безпеку.

Контекст

Ізраїльський газ обслуговує переважно місцевий ринок, а також сусідні Єгипет та Йорданію. Цього року ізраїльські експортери збільшують поставки до Єгипту. Ще в лютому міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар заявила, що вивчатиме будь-які запити на постачання газу до ЄС, але навряд чи країна зможе відправити «величезні обсяги», враховуючи, що більша частина її нинішніх потужностей спрямована на Єгипет, Йорданію і внутрішній ринок.

Значне збільшення поставок вимагатиме розробки нових великих родовищ газу в районі Східного Середземноморʼя.

Європейський Союз розглядає також можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Ідея полягає в тому, щоб вивантажувати СПГ в порту Барселони, перетворювати його там у газоподібний стан і отримувати по трубі.

Диверсифікувати постачання газу в ЄС планують також завдяки африканським країнам. Країни Африки, зокрема Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують великий невикористаний потенціал скрапленого газу, вважають у ЄС. Уже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу з Росії на дві третини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні