Категорія
Новини
Дата

Франція та Нідерланди пропонують ЄС запровадити санкції проти фінустанов, які допомагають ВПК РФ

2 хв читання

Франція та Нідерланди домагаються санкцій Європейського союзу щодо будь-якої фінансової установи у світі, яка допомагає російським військовим оплачувати товари або технології для виробництва зброї, згідно з пропозицією, з якою ознайомилося агентство Reuters. ЄС очікує, що 14-й пакет санкцій буде готовий у червні.

Ключові факти

  • ЄС намагається не допустити обходу попередніх 13 пакетів санкцій, які вже запровадили проти Росії з моменту її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Чинні санкції включають заборону продажу Росії певних товарів та технологій подвійного призначення, що мають як цивільне, так і військове застосування.
  • Посли урядів ЄС обговорять цю пропозицію у середу в рамках 14-го пакета санкцій проти Росії, який зараз готує ЄС.
  • Згідно з пропозицією, будь-якому учаснику ЄС може бути заборонено вести бізнес із будь-якою фінансовою установою у світі, яка, на думку блоку, прямо чи опосередковано допомагає російським військовим отримувати заборонені товари та технології подвійного призначення.
  • Така заборона може стати потужним стимулом для фінансових інститутів на Близькому Сході, в Туреччині чи навіть у Китаї не брати участі в угодах із постачання до Росії товарів подвійного призначення, санкціонованих ЄС, оскільки вони можуть втратити доступ до європейського бізнесу та фінансових ринків ЄС.
  • Чиновники ЄС заявили, що Європейська комісія, швидше за все, координуватиме будь-які подібні санкції щодо фінансових установ зі США, що зробить цей інструмент ще потужнішим.
  • Нідерланди та Франція пропонують запровадити правову основу, яка передбачає заборону на операції з фінансовими установами в Росії чи третіх країнах, коли Рада ЄС визначить, що ці організації беруть участь в угодах, які істотно підтримують російські збройні сили, полегшуючи експорт до Росії товарів подвійного призначення.
  • Угорщина може виступити проти цієї пропозиції, і, можливо, Німеччина, яка прагне не ставити під загрозу тісні ділові звʼязки з Китаєм. 
  • ЄС очікує, що 14-й пакет санкцій, який потребує одностайності всіх 27 урядів ЄС, буде готовий у червні.

Контекст

Раніше віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС почав роботу над 14-м пакетом санкцій проти Росії.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом повідомив, що в новому пакеті санкцій ЄС проти РФ будуть обмеження щодо російського СПГ і нафтового «тіньового флоту». Також ЄС оцінює потенційні санкції проти більш ніж дюжини компаній, що продовжують закуповувати товари у блоку, на які накладені обмеження, та постачати їх до Росії. Компанії переважно базуються у Росії, а також у Туреччині, ОАЕ, Гонконгу.

Наприкінці квітня стало відомо, що США розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи. Вашингтон розраховує, що це змусить Китай припинити підтримку російської військової промисловості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні