Категорія
Новини
Дата

ЄС не зміг погодити санкції проти Росії, Польща вимагала посилити обмеження стосовно каучуку – Politico

ЄС не зміг затвердити 10-й пакет санкцій проти Росії до роковин вторгнення в Україну, блок намагається домовитися до пʼятниці, 25 лютого, пише Politico. Дипломати кажуть, що було досягнуто згоди майже по всьому пакету санкцій, але Польща вважає заслабкими обмеження щодо імпорту синтетичного каучуку і вимагала повної заборони.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами дипломатів, угоди щодо пакету було досягнуто, але Польща виступила проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, як вона стверджує, недостатньо сильні. «Ми не блокуємо санкції, – заявив польський чиновник на умовах анонімності. – Ми просто хочемо, щоб санкції мали сенс».
  • Всі інші пункти узгоджені, заявили чотири дипломати ЄС.
  • У четвер, 23 лютого, увечері Єврокомісія продовжила переговори з деякими країнами ЄС у пошуках компромісу. За словами чотирьох дипломатів, у пʼятницю, 25 лютого, вранці відбудеться ще одна зустріч послів із 27 країн-членів ЄС, щоб спробувати укласти угоду.
  • Заперечення Польщі стосувалося запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку із Росії. За словами дипломата ЄС, прихильники санкцій закликали до повної заборони, але намагаючись заспокоїти інші країни, які залежать від цього імпорту, Єврокомісія запропонувала встановити ліміт квоти на рівні 560 000 метричних тонн.
  • За словами польського чиновника, це навіть вище за поточний імпорт. У той час, як кілька дипломатів ЄС заявили, що Польща була найвідвертішим противником цієї квоти, інші також висловили своє невдоволення відступами для деяких компаній. Один із дипломатів ЄС сказав, що запропонована квота «робить санкції безглуздими».
  • Торгові дані показують, що імпорт із Росії не перевищував цієї квоти за останнє десятиліття.
  • Нинішній пакет уже виключає інші спірні моменти, такі як заборона на імпорт російських алмазів, спрощення санкцій щодо членів сімей та оточення бізнесменів чи санкції щодо окремих співробітників «Росатом».

Контекст

Європейський Союз мав намір запровадити 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні