Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС не домовились про нові санкції проти РФ, не погодили обмеження щодо каучуку – Politico

Минулої ночі посли країн ЄС не дійшли згоди щодо наступного пакету санкцій проти Росії. Одним із спірних моментів є синтетичний каучук, який Єврокомісія хоче санкціонувати, згідно з проєктами документів, отриманими Politico.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з торговими даними, промисловість синтетичного каучуку щороку приносить Росії мільярди доларів доходу: наприклад, у 2021 році вона експортувала синтетичного каучуку на суму майже $2 млрд. Із цієї суми ЄС повідомив про імпорт синтетичного каучуку на суму близько $700 млн. 
  • Синтетичний каучук використовується у шинах. Такі країни, як Італія та Німеччина, скептично ставляться до заборони цього продукту, тоді як Польща підтримує її.
  • У пакеті, якщо посли ЄС погодяться із планом, будуть обмеження і в авіаційній галузі. Наприклад, авіаперевізники будуть зобовʼязані повідомляти ЄС про нерегулярні рейси з Росії та в Росію, щоб таким чином не перевозили заборонені вантажі або людей, які перебувають під санкціями.
  • За словами дипломата ЄС, ще три банки будуть піддані обмежувальним заходам. Нові санкції, якщо вони будуть ухвалені, також вимагатимуть від банків повідомляти Єврокомісію про активи російського центрального банку, якими вони володіють. 

Контекст

Європейський Союз запровадить 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Європейський Союз має намір включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Адміністрація президента США Джо Байдена готує кілька оголошень, спрямованих на демонстрацію непохитної підтримки США України до роковин початку війни наступного тижня. Зокрема, йдеться про нові санкції проти Росії та, можливо, пакет сприяння в розмірі $10 млрд, щоб допомогти уряду в Києві продовжувати функціонувати. Офіційні особи повідомили Sky News, що це буде пряма бюджетна підтримка уряду України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні