Категорія
Новини
Дата

ЄС планує цьогоріч запровадити суворий експортний контроль щодо товарів військового призначення

Європейська комісія має намір запропонувати цього року заходи щодо усунення ризиків безпеки, повʼязаних із закордонними інвестиціями, а також щодо посилення експортного контролю стосовно товарів, які використовуються як у цивільних, так і військових цілях, з прицілом на таких конкурентів, як Китай, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У документі «Європейська стратегія економічної безпеки», з яким ознайомилося агентство Reuters перед його презентацією у вівторок, 20 червня, Єврокомісія висловлює свою думку про те, як ЄС може зробити свою економіку більш стійкою та виявити ризики.
  • У ньому сказано, що ризики можуть бути повʼязані з експортом та інвестиціями, які дозволяють ноу-хау просочуватися до іноземних конкурентів у «вузькому наборі ключових допоміжних технологій з військовим призначенням», наводячи як приклади квантові обчислення, штучний інтелект, 6G, біотехнології та робототехніку.
  • Виконавчий директор Європейського Союзу представить своє «повідомлення» законодавцям ЄС та країнам, лідери яких мають намір обговорити відносини з Китаєм у Брюсселі наступного тижня.
  • У документі Китай не згадується, але наголошується на партнерстві з країнами, які поділяють побоювання ЄС, і використовується фраза «зниження ризиків» і економічної залежності від Китаю.
  • ЄС контролює експорт певних товарів подвійного призначення, які можуть мати військове застосування. Комісія планує скласти додатковий список технологій, що є критично важливими для економічної безпеки, за участю членів ЄС.
  • Комісія також стежитиме за припливом інвестицій та може запропонувати переглянути свій механізм перевірки до кінця 2023 року.
  • У документі йдеться, що основна увага буде приділена ризикам для ланцюжків постачання, включаючи енергетику та критично важливу інфраструктуру, таку як телекомунікаційні мережі, а також захисту від економічного примусу й витоку передових технологій.

Контекст

Раніше США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. 

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, найбільше мікросхем надходило з Китаю. Показник перевищив довоєнний, повідомила економіст Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень-вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

У березні уряд Нідерландів заявив, що планує ввести нові обмеження на експорт напівпровідникових технологій для захисту національної безпеки, приєднавшись до зусиль США щодо стримування експорту чипів до Китаю, пише Reuters. Після цього Європейський Союз заявив, що готовий координувати загальноблоковий підхід до експортного контролю передових чипів, заявив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, пише Bloomberg.

Нещодавно стало відомо, що китайські деталі продовжують надходити до Ірану, забезпечуючи його програми безпілотників, незважаючи на зростаючий тиск з боку США з метою перекрити глобальний ланцюжок поставок, пише The Wall Street Journal. Дані свідчать про те, як швидко Іран може допомагати РФ у війні проти України. Більшість із іноземних електронних компонентів, які використовуються у російських ракетах, вироблені у США (81%), у Швейцарії (8%) і по 3,5% – у Німеччині та Японії, пише LIGA.net із посиланням на розпорядження санкційної групи Єрмака-Макфола.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні