ЄС прагне швидшого ухвалення правил щодо криптовалютного капіталу для банків – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС прагне швидшого ухвалення правил щодо криптовалютного капіталу для банків – Reuters

Getty Images

Нові правила щодо капіталу для банків, які володіють криптоактивами, повинні бути затверджені швидше в законі про банки Європейського Союзу, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Глобальний Базельський комітет банківських регуляторів із основних фінансових центрів світу встановив крайній термін на січень 2025 року для виконання вимог до капіталу для банківських операцій із криптоактивами, такими як стейблкоїни та біткоїни.
  • «Наразі банки мають дуже низьку схильність до криптоактивів і лише обмежену участь у наданні послуг, повʼязаних з криптоактивами», – йдеться у неофіційному дискусійному документі Європейської комісії, з яким ознайомився Reuters.
  • Зазначається, що «банки висловили зацікавленість у торгівлі криптоактивами від імені своїх клієнтів та наданні послуг, повʼязаних із криптоактивами».
  • Стандарти Базеля застосовуються в ЄС відповідно до закону, і затримка може означати, що банкам доведеться довше чекати, щоб вийти на крипторинок, оскільки у 2024 році набудуть чинності окремі правила ЄС для торгівлі криптоактивами. Щоб забезпечити дотримання Базельських правил щодо криптовалюти, ЄС може або запропонувати новий закон, або розширити закон про банківську діяльність, як того вимагає Європейський парламент.
  • Європарламент та країни ЄС мають рівні права голосу щодо банківського законодавства і мають розпочати переговори щодо остаточного тексту, який може включати положення про криптоактиви. Це дасть банкам ясність щодо їх вимог до криптоактивів та забезпечить адекватне усунення ризиків, повʼязаних із ними, йдеться у документі Єврокомісії.
  • Зазначається, що окремий законопроєкт буде подано не раніше кінця 2023 року. 

Контекст

У грудні 2022 року стало відомо, що країни «Великої двадцятки» (G20) прагнуть досягти політичного консенсусу щодо криптоактивів для поліпшення глобального регулювання, заявив федеральний секретар з економічних питань Індії Аджай Сет, пише Reuters.

Наслідки криптоактивів для економіки, грошово-кредитної політики та банківського сектору мають бути вивчені, щоб сформувати цей консенсус, сказав Сет.

Дискусії почалися після краху криптовалютної біржі FTX, що призвело до закликів до кращого контролю за криптовалютними ринками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні