Категорія
Новини
Дата

€50 млрд від ЄС не замінять військову допомогу США Україні – Білий дім

США вітають домовленість між лідерами ЄС щодо виділення фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд, однак наголошують на важливості американської безпекової підтримки. Про це на брифінгу сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише ЄП.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Програма підтримки від ЄС для України не призначена для допомоги у сфері безпеки, наголосив Кірбі.
  • За його словами, макрофін ЄС допоможе полегшити деякі фінансові труднощі України, але «це не замінить американського лідерства, коли йдеться про допомогу у сфері безпеки».
  • Кірбі додав, що адміністрація президента США продовжуватиме закликати Конгрес ухвалити додатковий запит щодо національної безпеки, в якому передбачено понад $60 млрд саме на військову допомогу Україні.
  • «Як я вже неодноразово говорив, ця сума була ретельно продумана. Українці потребують її. І нам потрібно, щоб Конгрес схвалив цей запит», – заявив Кірбі.

Контекст

Наступного тижня Сенат проголосує за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який містить двопартійну угоду щодо безпеки кордонів і допомогу Україні та Ізраїлю. Про це заявив лідер більшості в Сенаті від демократів Чак Шумер. Він зазначив, що текст угоди оприлюднять у пʼятницю або неділю. Шумер планує призначити голосування на наступний тиждень, яке відбудеться не пізніше середи.

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Зараз програму підтримали усі 27 лідерів держав-членів ЄС. Український уряд очікує отримати від ЄС цьогоріч €18 млрд, з них €4,5 млрд – до кінця першого кварталу. Це найбільше іноземне джерело фінансування держбюджету України на найближчі роки. Кошти надходитимуть раз на квартал, але за умови, що уряд виконуватиме дії, прописані у «Плані України». Цей документ до кінця лютого має затвердити Європарламент. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні