Категорія
Новини
Дата

€50 млрд від ЄС не замінять військову допомогу США Україні – Білий дім

1 хв читання

США вітають домовленість між лідерами ЄС щодо виділення фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд, однак наголошують на важливості американської безпекової підтримки. Про це на брифінгу сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише ЄП.

Ключові факти

  • Програма підтримки від ЄС для України не призначена для допомоги у сфері безпеки, наголосив Кірбі.
  • За його словами, макрофін ЄС допоможе полегшити деякі фінансові труднощі України, але «це не замінить американського лідерства, коли йдеться про допомогу у сфері безпеки».
  • Кірбі додав, що адміністрація президента США продовжуватиме закликати Конгрес ухвалити додатковий запит щодо національної безпеки, в якому передбачено понад $60 млрд саме на військову допомогу Україні.
  • «Як я вже неодноразово говорив, ця сума була ретельно продумана. Українці потребують її. І нам потрібно, щоб Конгрес схвалив цей запит», – заявив Кірбі.

Контекст

Наступного тижня Сенат проголосує за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який містить двопартійну угоду щодо безпеки кордонів і допомогу Україні та Ізраїлю. Про це заявив лідер більшості в Сенаті від демократів Чак Шумер. Він зазначив, що текст угоди оприлюднять у пʼятницю або неділю. Шумер планує призначити голосування на наступний тиждень, яке відбудеться не пізніше середи.

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Зараз програму підтримали усі 27 лідерів держав-членів ЄС. Український уряд очікує отримати від ЄС цьогоріч €18 млрд, з них €4,5 млрд – до кінця першого кварталу. Це найбільше іноземне джерело фінансування держбюджету України на найближчі роки. Кошти надходитимуть раз на квартал, але за умови, що уряд виконуватиме дії, прописані у «Плані України». Цей документ до кінця лютого має затвердити Європарламент. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні