ЄС та Apple врегулювали антимонопольне розслідування щодо безконтактних платежів, компанія уникне штрафу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС та Apple врегулювали антимонопольне розслідування щодо безконтактних платежів, компанія уникне штрафу

1 хв читання

Getty Images

Американський технологічний гігант Apple для врегулювання вимог ЄС дозволить розробникам використовувати технологію tap-and-go, або технологію бездротового звʼязку ближньої дії (NFC), для використання Apple Pay і Apple Wallet, пише Financial Times.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Apple таким чином уникне офіційного звинувачення в порушенні законодавства ЄС.
  • Санкції ЄС за антиконкурентну практику включали б штраф у розмірі до 10% загального світового річного обороту групи. У 2023 році виручка Apple у розмірі $383 млрд означала б штраф приблизно $40 млрд, хоча регулятори рідко призначають найвищі штрафи, і їх розмір, як правило, зменшується після апеляції в суді.
  • Цей крок означає перемирʼя між двома сторонами після низки антимонопольних звинувачень із боку європейських регуляторів.
  • «Сьогоднішнє рішення робить зобовʼязання Apple обовʼязковими, – заявила Європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер. – Воно відкриває конкуренцію в цьому найважливішому секторі, не даючи Apple виключити інші мобільні гаманці з екосистеми iPhone».
  • Вона додала, що конкуренти технологічної групи зможуть «ефективно конкурувати» з Apple Pay у сфері мобільних платежів, надаючи споживачам «ширший вибір безпечних та інноваційних мобільних гаманців на вибір».

Контекст

NFC на iPhone закрита для будь-яких сторонніх сервісів, крім Apple Pay. Раніше Єврокомісія визнала, що це обмеження порушує ст. 102 Договору про функціонування ЄС (TFEU), яка забороняє зловживання домінуючим становищем на ринку.

Сотні мільйонів iPhone використовують Apple Pay, і закінчення цього тривалого розслідування співпало з тим, що регулюючі органи ЄС та США посилюють контроль за корпоративною практикою компанії.

У 2022 році після двох років розслідування Брюссель звинуватив Apple у порушенні закону про конкуренцію шляхом блокування доступу конкурентів до своїх технологій на користь власної платіжної системи.

Чиновники тестують пропозиції Apple із січня, які включають надання розробникам безкоштовного доступу до її технології NFC на пристроях iOS без необхідності використовувати Apple Wallet або Apple Pay. 

Нещодавно Apple стала першою компанією, яка зіткнулася зі звинуваченнями відповідно до Закону ЄС про цифрові ринки. Нещодавно її також оштрафували на рекордну суму €1,8 млрд за антиконкурентну практику, повʼязану з сервісами потокової передачі музики. Apple звернулася до суду з позовом до ЄС та оскаржила штраф.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд