Категорія
Новини
Дата

ЄС зможе повернутися до обговорення нових санкцій проти РФ у січні – Politico

2 хв читання

Країни Європейського Союзу розраховують відновити дискусії про нові санкції проти економіки Росії в січні 2025 року, пише Politico. Саме тоді Польща змінить Угорщину у піврічному головуванні в Раді ЄС, а Європарламент затвердить новий склад Єврокомісії.

Росія продовжує отримувати значні прибутки від продажу енергоносіїв, які використовує для фінансування війни в Україні.

🎬 Премʼєра YouTube-проєкту Forbes Next про майбутніх зірок українського бізнесу. Перший випуск про бренд Mermade, який заробляє 155 млн грн на косметиці в маленьких баночках.👉 Дивіться за цим лінком

Деталі

  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан скористався головуванням своєї країни, щоб фактично припинити розмови про санкції проти РФ, кажуть дипломати й офіційні особи. 
  • З 1 січня Польща, яка зазвичай є одним із найсильніших прихильників України, перейме естафету головування в Раді ЄС від Угорщини. 
  • Варшава вже заявляла, що хоче використати свій шестимісячний термін головування, щоб посилити боротьбу з «російськими енергоносіями, які надходять до ЄС і залишаються критичним джерелом доходів Кремля», зазначає видання.
  • «Імпорт російських енергоносіїв зростає. Це поганий знак. ЄС вже запровадив обмеження на російську нафту і значно скоротив закупівлі трубопровідного газу. Але є десятки добре відомих лазівок, якими користується Москва, а також зростаючий флот танкерів, які важко відстежити, що все ще продають російське викопне паливо в усьому світі», – заявив Кшиштоф Болеста, міністр клімату і навколишнього середовища Польщі, минулого тижня на зустрічі міністрів у Люксембурзі.
  • ЄС гостро потребує «переоцінки своєї стратегії санкцій, і польське головування, безумовно, надає хорошу можливість зробити це», – вважає Марія Шагіна, економістка й експертка з питань санкцій в Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

Контекст

У першому півріччі 2024-го надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні, до 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило міністерство фінансів РФ. Це зумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля. У першій половині року середня ціна на флагманську російську нафту сорту Urals становила $69,1 за барель, що вище за встановлену Заходом цінову межу в $60, порівняно з $52,5 за аналогічний період 2023 року.

США планують прискорити процес посилення санкцій щодо Росії, повідомив у вересні заступник помічника президента США з національної безпеки Даліп Сінгх. За його словами, найважливішим компонентом зниження фінансових доходів Росії є контроль над її поставками нафти. «Наближається момент, коли можна буде говорити про набагато жорсткіший режим щодо «тіньового флоту» й обсягів нафти, які Росії дозволено поставляти на ринок», – наголосив Сінгх.

Росія збільшила потужність свого «тіньового флоту» нафтових танкерів майже на 70% порівняно з минулим роком, попри санкції проти страховиків і судноплавних компаній, написала FT 14 жовтня.

17 жовтня Велика Британія запровадила санкції проти 18 російських нафтових танкерів і чотирьох танкерів для перевезення скрапленого природного газу. На сьогодні це найбільший пакет санкцій проти «тіньового флоту» Путіна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд