Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія закликає країни ЄС запровадити тимчасове обмеження цін на газ, щоб знизити витрати на електроенергію

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн наполягає на встановленні стелі цін на газ у рамках зусиль щодо стримування цін на електроенергію, цю ідею підтримуюють чимало держав-членів, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Урсула фон дер Ляйєн заявила Європейському парламенту, що тимчасове обмеження цін на газ може допомогти помʼякшити зростання цін на енергію. 
  • За її словами, хоча запровадження обмеження на ціни на газ у ЄС може спричинити ризики для безпеки постачання, «більшість країн-членів відкриті для цього, і ми краще підготовлені».
  • «Ми готові обговорити обмеження ціни на газ, який використовується для вироблення електроенергії. Це обмеження також стане першим кроком на шляху структурної реформи ринку електроенергії», — додала вона.
  • Фон дер Ляйєн зробила цю заяву напередодні неформального саміту ЄС у Празі у пʼятницю, де очікується, що питання зростання цін на енергоносії, буде в центрі уваги.
  • Дедалі більша кількість держав-членів підтримує ідею обмеження цін на газ, враховуючи важливу роль, яку він відіграє у підвищенні вартості електроенергії через структуру енергетичних ринків ЄС, але єдиної думки про те, як працюватиме обмеження, немає.
  • Серед ідей – обмеження лише цін на газ, що імпортується з Росії, обмеження всіх оптових цін або адресний захід, спрямований на обмеження впливу вартості газу на ціни на електроенергію.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровати окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні