Категорія
Новини
Дата

Європейські країни знову не можуть дійти згоди: Німеччина, Нідерланди та Данія проти обмеження цін на газ

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, документ Єврокомісії не включатиме юридичних пропозицій, а, ймовірніше, представить оцінку варіантів, які країни могли б використати для вирішення проблеми високих цін на газ, які розпалюють рекордну інфляцію по всьому блоку та загрожують рецесією.
  • Група з 15 країн, включаючи Францію, Італію, Іспанію та Польщу, закликала Комісію у вівторок запропонувати граничну ціну для всіх оптових угод із газом, щоб допомогти приборкати зростання цін.
  • У середу міністр енергетики Бельгії припустив, що цей захід може бути розроблений як «гнучкий ціновий коридор». «Щоб впоратися з високими цінами на газ, дуже важливо впоратися з волатильністю цін, не ставлячи під загрозу надійність постачання», – написав Тінн Ван дер Стретен.
  • Але оскільки Німеччина, Нідерланди та Данія були серед тих, хто стверджував, що обмеження цін на газ завдасть шкоди зусиллям щодо стримування енергетичної кризи в Європі, виникли сумніви щодо того, чи зможе хоч якась потенційна пропозиція отримати достатню підтримку, щоб стати законом.
  • 15 країн, які стоять за листом, не мають достатньої більшості, щоб схвалити новий закон ЄС без підтримки з боку інших, що може призвести до конфлікту між державами-членами, якщо Комісія запропонує в майбутньому граничну ціну на газ.
  • Ті, хто чинить опір, кажуть, що обмеження цін може призвести до того, що країни цієї зими боротимуться за забезпечення постачання на конкурентних міжнародних ринках.
  • Обговорення можливих обмежень ціни буде продовжено на пʼятничній зустрічі міністрів енергетики ЄС, які також мають схвалити пакет заходів, запропонованих Брюсселем минулого тижня для стримування зростання цін на енергоносії, включаючи податки на непередбачений прибуток енергетичних компаній.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Країни ЄС обговорюють ці пропозиції та прагнуть схвалити їх, коли міністри енергетики ЄС зустрінуться в пʼятницю на екстрене засідання.

Раніше цього місяця ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні