Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія «заморозила» виділення €7,5 млрд для Угорщини

Європейська комісія відклала виплату для Будапешту бюджетної допомоги в обсязі €7,5 млрд і визнала недостатніми зусилля Угорщини в запровадженні необхідних реформ. Зокрема, у сфері верховенства права й незалежності судових рішень, повідомляє ЄК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що Угорщина не змогла повною мірою виконати ключові положення тих 17 корегувальних заходів, що були погоджені між Єврокомісією та урядом Угорщини в рамках механізму обумовленості і які мали були виконані до граничного терміну, що припадає на 19 листопада.
  • Це, зокрема, стосується ефективності щойно створеного органу з забезпечення доброчесності та запроваджених судових процедур щодо перегляду рішень органів прокуратури.
  • У результаті було ухвалено рішення призупинити 65% зобовʼязань за трьома операційними програмами в межах політики згуртованості на суму €7,5 млрд.
  • Єврокомісія зараз передає це рішення на розгляд Ради ЄС, яка має провести голосування по цій справі до 19 грудня. 
  • Передбачалося, що Угорщина виконає ключові інституційні реформи, спрямовані на укріплення верховенства права, вони мали би підвищити ефективність та стійкість економіки за рахунок боротьби з корупцією, незалежності судової системи та просування конкурентоспроможних держзакупівель. 

Контекст

Європейська комісія планувала офіційно рекомендувати ЄС скоротити фінансування Угорщини з європейських фондів. Причиною є корупція в уряді премʼєра Віктора Орбана.

Угорщина стала першою країною, проти якої ЄС провів розслідування згідно з новими правилами, які дозволяють карати членів Євросоюзу, які підривають фінансові інтереси всього блоку. Єврокомісія витратила кілька місяців на розслідування корупції та порушення верховенства права за 10 років перебування Орбана при владі.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила у щорічному зверненні, що вона зобовʼязана захищати верховенство закону і викорінювати корупцію всередині ЄС.

Угорщина, яка втратила доступ до фінансування блоку в очікуванні результатів розслідування, сподівається отримати понад €40 млрд у вигляді фінансування ЄС до 2027 року. Нещодавно Орбан запропонував створити агентство з боротьби з хабарництвом та внести поправки до низки законів, зокрема про державні закупівлі, щоб розвіяти побоювання виконавчої влади ЄС.

У вересні євродепутати підтримали резолюцію про те, що Угорщина під керівництвом Віктора Орбана стала «гібридним режимом виборчої автократії», що відрізняється розпадом демократії, основних прав і верховенства права. Зазначається, що відсутність рішучих дій ЄС сприяла виникненню в Угорщині конституційної системи, коли вибори відбуваються, але відсутня повага до демократичних норм і стандартів, кажуть депутати Європарламенту.

Депутати Європарламенту закликали Єврокомісію повною мірою використовувати всі інструменти, які є в її розпорядженні, і зокрема регулювання бюджетних умов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні