Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія різко збільшила постачання дизпалива з РФ – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія різко збільшила постачання дизпалива з РФ – Bloomberg

Getty Images

Саудівська Аравія є найбільшим у світі експортером сирої нафти та великим продавцем нафтопродуктів, проте, згідно з даними Kpler, зібраними Bloomberg, у перші 10 днів березня країна імпортувала з Росії майже 2,5 млн барелів дизельного палива, що набагато більше, ніж будь-коли за останні шість років.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Саудівська Аравія імпортує мільйони барелів дизельного палива з Росії, незважаючи на те, що має більш ніж достатньо власних.
  • Водночас величезні обсяги палива продовжують вирушати з Саудівської Аравії до Європи, що виглядає потенційно прибутковим кроком. Потоки також показують, як змінюється напрямок світової торгівлі енергоносіями після введення санкцій щодо постачань із Росії.
  • «Це прибуткова угода», – сказав Юджин Лінделл, голова відділу продуктів переробки консалтингової компанії Facts Global Energy. За його словами, це також добре для Росії, оскільки означає, що їй не потрібно скорочувати потужності НПЗ.
  • Росії довелося шукати альтернативних покупців для свого палива, оскільки минулого місяця Європейський Союз заборонив морський імпорт дизельного палива та інших нафтопродуктів у відповідь на вторгнення в Україну. 
  • Російський експорт дизельного палива до Бразилії, Марокко, Туреччини й Тунісу також збільшився в останні місяці, і багато барелів зберігаються в плавучих сховищах.
  • Хоча точну економічну складову постачання дизельного палива до Саудівської Аравії і з неї важко зрозуміти, трейдери потенційно можуть отримувати прибуток, по суті, купуючи російське паливо, а також продаючи його до Європи за вищою ціною. Імпорт Туреччиною дизельного палива з Росії різко зріс останніми місяцями, і країна одночасно експортує величезну кількість продукції до ЄС.
  • Saudi Aramco заявила, що імпортує очищені нафтопродукти з кількох джерел для задоволення внутрішнього попиту. 

Контекст

Продаж нафтопродуктів має вирішальне значення для фінансування бюджету РФ та, зрештою, її війни в Україні. Захід сподівається поступово зменшити це джерело грошей для Кремля. Дизельне пальне має вирішальне значення для економіки Європи, ним заправляють не лише вантажівки, що доставляють товари, а й понад 40% автомобілів у Європейському Союзі. 

Минулого року Росія постачала близько половини дизельного пального, яке імпортується до Європи, – близько 700 000 барелів на день. Ці обсяги може бути важко швидко заповнити, і останні тижні європейські нафтопереробники готувалися й нарощували свої резерви.

Наприкінці листопада стало відомо, що європейські трейдери поспішають заповнити резервуари в регіоні російським дизельним пальним, оскільки альтернативні джерела залишаються обмеженими. Росія розраховувала суттєво збільшити експорт дизельного пального до запровадження ембарго ЄС.

2 лютого видання The New York Times писало, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки, яка почне діяти 5 лютого, не призведе до дефіциту дизпального у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні