Категорія
Новини
Дата

Європейські ціни на газ коливаються напередодні ключових переговорів ЄС щодо цінового обмеження

Європейські газові фʼючерси коливаються напередодні ключового засідання Європейського Союзу – сьогодні на ньому обговорять обмеження ціни на газ, яке майже на третину нижче від початкової пропозиції, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Базові фʼючерси впали на 3% у понеділок, а згодом зросли на 1,3%. Ціни зараз трохи нижчі, ніж у цей самий час минулого року, а проте майже втричі вищі, ніж у середньому за пʼять років.
  • Після кількох місяців суперечок країни-члени ЄС намагаються вийти з глухого кута через пропозицію щодо стримування наслідків енергетичної кризи.
  • Уряд Чехії, який головує в ЄС, запропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Європейською комісією минулого місяця.
  • Сховища по всій Європі зараз заповнені приблизно на 84% після того, як низькі температури прискорили темпи вилучення газу.
  • Голландські фʼючерси на найближчий місяць, європейський стандарт газу, подешевшали на 1,3% – до €114 за МВт·год зранку в Амстердамі.

Контекст

Ціни на газ зросли цього року після вторгнення в Україну в лютому великого експортера газу Росії, хоча вони знизилися, порівнюючи з рекордними максимумами, досягнутими в серпні, оскільки європейські країни заповнювали сховища на зиму, намагаючись захистити себе від дефіциту.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навітьпопри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні