Категорія
Новини
Дата

Європейські ціни на газ коливаються напередодні ключових переговорів ЄС щодо цінового обмеження

1 хв читання

Європейські газові фʼючерси коливаються напередодні ключового засідання Європейського Союзу – сьогодні на ньому обговорять обмеження ціни на газ, яке майже на третину нижче від початкової пропозиції, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Базові фʼючерси впали на 3% у понеділок, а згодом зросли на 1,3%. Ціни зараз трохи нижчі, ніж у цей самий час минулого року, а проте майже втричі вищі, ніж у середньому за пʼять років.
  • Після кількох місяців суперечок країни-члени ЄС намагаються вийти з глухого кута через пропозицію щодо стримування наслідків енергетичної кризи.
  • Уряд Чехії, який головує в ЄС, запропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Європейською комісією минулого місяця.
  • Сховища по всій Європі зараз заповнені приблизно на 84% після того, як низькі температури прискорили темпи вилучення газу.
  • Голландські фʼючерси на найближчий місяць, європейський стандарт газу, подешевшали на 1,3% – до €114 за МВт·год зранку в Амстердамі.

Контекст

Ціни на газ зросли цього року після вторгнення в Україну в лютому великого експортера газу Росії, хоча вони знизилися, порівнюючи з рекордними максимумами, досягнутими в серпні, оскільки європейські країни заповнювали сховища на зиму, намагаючись захистити себе від дефіциту.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навітьпопри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні