Категорія
Новини
Дата

ФДМУ не пропонуватиме Shell викупити націоналізовану частку паливної мережі, її виставлять на відкритий аукціон

Фонд держмайна планує виставити націоналізовану частку 49% мережі АЗС Shell на відкритий аукціон після зняття арешту з активів та визначення стартової. Фонд не планує пропонувати викупити цю частку виключно глобальній Shell. Про це у відповідь на запит Forbes Ukraine повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль. 

Ключові факти

  • Аукціон з продажу частки — це єдиний механізм, який буде використовувати Фонд.
  • Фонд шукає шляхи для отримання найвищої цінової пропозиції у процедурі продажу, проте будь-який потенційний покупець буде мати рівні права, в тому числі Shell. Фонд вважає, що чим більшою буде конкуренція за такий актив, тим більшу користь отримає державний бюджет.
  • Поки Фонд не готовий назвати орієнтовні строки проведення такого аукціону. Процедурі аукціону передує значна кількість дій та вирішення проблем, з якими стикається Фонд під час реєстрації права власності, а також вирішення питань щодо визначення стартової вартості лоту. Наразі Фонд здійснює заходи з зняття арешту, заборон вчинення реєстраційних дій. 

Контекст 

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

У січні 2024-го Вищий антикорупційний суд не дозволив націоналізацію мережі. Причина – після повномасштабного вторгнення Shell довела свою частку в українській «дочці» до 97,4% після двох етапів докапіталізації. Частку компанії, яку Мінʼюст повʼязує з Худайнатовим, було розмито до 2,6%.

2 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду дозволила націоналізувати 49% частки «Альянс Холдінг», яка володіє мережею АЗС Shell. За словами співрозмовника Forbes в Мінʼюсті, суд погодився з аргументом, що Shell розмила частку компанії Худайнатова вже після того, як той потрапив під санкції. «Відбулося порушення публічного порядку України і розмиття частки підсанкційної особи в обхід санкцій», – каже співрозмовник.

«Таке необґрунтоване привласнення Україною іноземних інвестицій та активів Shell суперечить міжнародному праву, яке захищає міжнародних інвесторів, – повідомили в пресслужбі Shell. – Звісно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій та репутації». Shell була прозорою в дискусіях з представниками уряду України, включаючи Офіс президента, протягом усього процесу, додали в пресслужбі.

До російського вторгнення Shell мала 131 АЗС в Україні. Зараз функціонує 118. До війни вартість однієї АЗС компанії могла становити $500 000–700 000, каже Куюн. Тобто вартість всієї мережі – до $92 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні