Категорія
Новини
Дата

Ferrexpo Жеваго збільшила чистий прибуток майже на 58%. Цьому сприяли зростання цін та попит на залізну руду

Гірничорудна компанія Ferrexpo бізнесмена Костянтина Жеваго за підсумками 2020 року отримала $635,29 млн чистого прибутку. Це на 57,5% вище показника 2019 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дохід компанії в 2020 році збільшився на 12,8%, до $1,7 млрд.
  • EBITDA торік виріс на 46%, до $859 млн, тоді як 2019-го він становив $586 млн.
  • Капітальні інвестиції знизилися на 17%, до $206 млн.
  • Дивіденди, виплачені протягом 2020 календарного року, збільшилися на 26%, до $195 млн, після реінвестування $206 млн назад в операційну діяльність і $148 млн у рахунок погашення боргу.

Головна цитата

«COVID-19 призвів до порушення глобального попиту на залізну руду. Однак наше географічне положення між Європою й Азією та логістичні можливості дали змогу нарощувати торгівлю з Китаєм 2020 року. Ця країна швидко вийшла з пандемії. Врешті зростання цін на залізну руду та збільшення обсягів виробництва забезпечили високі фінансові показники Ferrexpo», – зазначив невиконавчий голова компанії Лючіо Дженовезе.

Контекст

Групу компаній Ferrexpo зареєстровано у Швейцарії. Основні її активи – кілька виробників залізної руди знаходяться в Полтавській області України. Зокрема, Ferrеxpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

Акції Ferrexpo котируються на Лондонській фондовій біржі. Ключовим акціонером компанії є український бізнесмен Костянтин Жеваго.

У червні 2020 року Печерський районний суд Києва арештував акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Ferrexpo Poltava Mining). Однак у кінці листопада Київський суд скасував ці обмеження. Група вважає, що суди повʼязані з ситуацією щодо Жеваго й одного з підприємств, яким він володів до 2015 року.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і Кредит» поручався за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як український банк оголосили неплатоспроможним 2015 року, іноземні банки стягнули ці гроші.

Наразі суд дозволив арештувати Жеваго, що є необхідним кроком для екстрадиції у разі встановлення його місцезнаходження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні