Категорія
Новини
Дата

Ferrexpo Жеваго збільшила чистий прибуток майже на 58%. Цьому сприяли зростання цін та попит на залізну руду

1 хв читання

Гірничорудна компанія Ferrexpo бізнесмена Костянтина Жеваго за підсумками 2020 року отримала $635,29 млн чистого прибутку. Це на 57,5% вище показника 2019 року.

Ключові факти

  • Дохід компанії в 2020 році збільшився на 12,8%, до $1,7 млрд.
  • EBITDA торік виріс на 46%, до $859 млн, тоді як 2019-го він становив $586 млн.
  • Капітальні інвестиції знизилися на 17%, до $206 млн.
  • Дивіденди, виплачені протягом 2020 календарного року, збільшилися на 26%, до $195 млн, після реінвестування $206 млн назад в операційну діяльність і $148 млн у рахунок погашення боргу.

Головна цитата

«COVID-19 призвів до порушення глобального попиту на залізну руду. Однак наше географічне положення між Європою й Азією та логістичні можливості дали змогу нарощувати торгівлю з Китаєм 2020 року. Ця країна швидко вийшла з пандемії. Врешті зростання цін на залізну руду та збільшення обсягів виробництва забезпечили високі фінансові показники Ferrexpo», – зазначив невиконавчий голова компанії Лючіо Дженовезе.

Контекст

Групу компаній Ferrexpo зареєстровано у Швейцарії. Основні її активи – кілька виробників залізної руди знаходяться в Полтавській області України. Зокрема, Ferrеxpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

Акції Ferrexpo котируються на Лондонській фондовій біржі. Ключовим акціонером компанії є український бізнесмен Костянтин Жеваго.

У червні 2020 року Печерський районний суд Києва арештував акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Ferrexpo Poltava Mining). Однак у кінці листопада Київський суд скасував ці обмеження. Група вважає, що суди повʼязані з ситуацією щодо Жеваго й одного з підприємств, яким він володів до 2015 року.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і Кредит» поручався за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як український банк оголосили неплатоспроможним 2015 року, іноземні банки стягнули ці гроші.

Наразі суд дозволив арештувати Жеваго, що є необхідним кроком для екстрадиції у разі встановлення його місцезнаходження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні