Команда фільму «20 днів у Маріуполі» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар». Це перша українська стрічка, яку нагородили премією

Команда фільму «20 днів у Маріуполі» отримує премію «Оскар». Фото Getty Images

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм, оголосили на 96-й церемонії вручення премії. Це перший «Оскар» в історії України.

Ключові факти

  • Оголосили переможців 96-ї премії «Оскар». У категорії «Найкращий документальний фільм» нагороду виборов фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».
  • «Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей «Оскар» на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, не окупувала наші міста. Я не можу змінити історію, минуле. Але усі разом ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди з Маріуполя, та всі, хто віддав життя на війні, ніколи не були забуті», – сказав Чернов, отримуючи нагороду.

  • Стрічка конкурувала з картинами «Бобі Вайн: народний президент» (Bobi Wine: The People’s President), «Вбити тигра» (To Kill a Tiger), «Вічна памʼять» (The Eternal Memory) та «Чотири доньки» (Four Daughters).   
  • Фільм Чернова показує перші дні російської облоги Маріуполя. Разом із режисером над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».
Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова /Getty Images

Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм. Фото Getty Images

  • У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Associated Press з оточеного росіянами міста.

Контекст

В лютому 2024 року стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA. Отримуючи премію, Чернов заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні. 

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

Завдяки участі у премії «Оскар» зростають бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Але на доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться – вони працювали як журналісти Associated Press і не мають інших фінансових заохочень за роботу над фільмом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні