Категорія
Новини
Дата

Fitch підтвердило рейтинг України й оновило прогноз щодо ВВП, інфляції, держборгу

Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC», а також РДЕ «CCC-» в національній валюті, йдеться в повідомленні рейтингового агентства. За прогнозами Fitch, ВВП України зросте на 3,5% у 2023 році, інфляція знизиться до 14,5% на кінець цього року.

Ключові факти

  • Fitch очікує подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах за єврооблігаціями у вересні 2024 року. 
  • Агентство зазначило, що обслуговування зовнішнього суверенного боргу зросте до $7,6 млрд у 2025 році, великий дефіцит бюджету в середньостроковій перспективі збільшить і без того високий держборг. На думку Fitch, Україна, ймовірно, віддасть перевагу єдиній комплексній реструктуризації боргу наступного року. 
  • Fitch також підтвердило РДЕ «CCC-» в національній валюті. Рішення агентство пояснило тим, що вищий рейтинг, ніж у боргу в іноземній валюті, відображає серйозніші перешкоди для реструктуризації боргу в нацвалюті – тільки 4% належать нерезидентам, тоді як 48% – НБУ і 38% – українським банкам.
  • «У більш довгостроковій перспективі все ще існує значний кредитний ризик через невизначеність щодо джерел фінансування можливої затяжної війни та значних зусиль з відновлення», — йдеться в повідомленні.
  • Базовий сценарій Fitch передбачає, що війна триватиме до 2024 року. Fitch вважає, що Україна зараз має стратегічну військову перевагу, однак, як зазначається у повідомленні, в основному сценарії військової переваги недостатньо для рішучого досягнення цілей.
  • «У довгостроковій перспективі ми очікуємо, що якась форма врегулювання покладе край війні, хоча вважаємо, що заморожений конфлікт більш імовірний, ніж стійка мирна угода», – зазначили в Fitch.
  • За прогнозами агентства, ВВП України зросте на 3,5% у 2023 році і на 4% у 2024 році після скорочення на 29% у 2022 році. Споживання дещо відновиться на ослабленні побоювань щодо ширшої військової ескалації, але інвестиції, як і раніше, в пригніченому стані. Fitch вважає, що заплановані на цей рік витрати на екстрене відновлення в розмірі $14 млрд будуть недовиконані.
  • Агентство очікує зростання бюджетного дефіциту цього року до 17,3% ВВП із майже 16% ВВП.
  • Fitch бачить велику невизначеність щодо зовнішнього фінансування після наступного року, зокрема через потенційну втому донорів.
  • Агентство також прогнозує, що держборг України зросте до 85% ВВП на кінець цього року і до 94% на кінець 2024 року (у 2022 році – 78,5% ВВП).
  • Fitch прогнозує, що інфляція знизиться до 14,5% на кінець цього року та до 12,7% у середньому у 2024 році. 
  • Агентство вважає, що облікову ставку НБУ на 5 п.п. – до 20%, проте ризики, як і раніше, зміщені в бік підвищення, включно з наслідками руйнування Каховської ГЕС.

Контекст

На початку року більшість економічних прогнозів обіцяли Україні мінімальне зростання ВВП у 2023-му або навіть ще один рік падіння. Зараз ситуація змінилася.

Економічна активність в Україні суттєво зростала у першому кварталі 2023-го завдяки швидкому відновленню енергетичної системи після російських атак, зазначав МВФ з нагоди перегляду чотирирічної програми співпраці з Україною.

Стабілізацію енергопостачання як одну з найважливіших причин відзначають усі економісти, опитані Forbes. Зимові відключення світла були суттєвою підставою для песимізму щодо перспектив економіки цьогоріч, констатує голова аналітичного департаменту Sense Bank Олексій Блінов.

Другий фактор – відносно стабільна безпекова ситуація, попри ракетні обстріли. Ключовий аспект – лінія фронту вже багато місяців залишається майже незмінною.

Чи здатна українська економіка зростати темпами у 5–7%, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні