Категорія
Новини
Дата

Fitch покращило рейтинг «Нафтогазу» до «CC»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК «Нафтогаз України» до рівня «CC», повідомило агентство. Раніше рейтинг був «RD» («обмежений дефолт»).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Також агентство підтвердило рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій компанії на рівні «C». Рейтинг повернення активів підвищено з «RR5» до «RR6».
  • Fitch повідомило, що навіть після реструктуризації єврооблігацій «кредитний ризик компанії залишається дуже високим». 
  • Змінений графік платежів за єврооблігаціями «Нафтогазу» передбачає основні виплати боргу, починаючи з липня 2024 року, а його прогнозована ліквідність залишається вкрай слабкою та непередбачуваною, зважаючи на дуже високі операційні ризики в Україні на тлі війни з Росією, що триває.
  • Агентство зазначає, що газовидобувна інфраструктура компанії залишається працездатною, але погане збирання дебіторської заборгованості може і далі негативно впливати на її грошові потоки.

Контекст

«Нафтогаз» увійшов у дефолт 26 липня 2022-го, не заплативши майже $350 млн боргу з відсотками за єврооблігаціями-2022. Тоді тривав конфлікт між головою уряду Денисом Шмигалем і тодішнім керівником «Нафтогазу» Юрієм Вітренком. 

Напередодні дефолту Кабінет Міністрів визнав незадовільною роботу правління «Нафтогазу». Також уряд зобов’язав «Нафтогаз» узгоджувати з ним усі дії щодо боргу. 23 липня 2022-го голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко звернувся до Кабміну за погодженням виплат. Але уряд такого дозволу не надав.

 «Нафтогаз» завершив 2022 рік зі збитком близько 40 млрд грн, за словами голови компанії Олексія Чернишова. 

Понад рік найбільша державна компанія країни «Нафтогаз України» була у дефолті за єврооблігаціями. 20 вересня держкомпанія виконала умови реструктуризації. За умовами реструктуризації, «Нафтогаз» погасить бонди-2022 двома рівними платежами в липні 2024-го та липні 2025-го. Ставка за цими бондами збільшена з 7,375% до 7,65%. Бонди-2026 «Нафтогаз» виплатить теж двома платежами – у листопаді 2027-го та листопаді 2028-го. Ставка залишилася незмінною – 7,625%. 

Нещодавно Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC». Підтвердження довгострокового РДЕ України в іноземній валюті на рівні «CC» відображає очікування Fitch подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах єврооблігацій 1 вересня 2024 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні