Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна повідомляє про повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату. Компанія Фірташа називає це дезінформацією

Господарський суд Запорізької області за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повернув Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК) у власність держави. Причина – невиконання інвестиційних зобов’язань компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналогічне рішення суд уже виносив у липні 2018 року. Однак Верховний суд скерував справу на новий розгляд через те, що суди попередніх інстанцій не встановили істотність порушення умов договору. Тобто позивач ретельно не порахував, яку шкоду було завдано державі. 
  • Тепер компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед», яка входить до групи компаній DF Group підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа, оскаржуватиме нове рішення суду. «Рішення прийняв суд першої інстанції. Згідно з законодавством, рішення набуває чинності лише у разі, якщо не буде оскаржене у відведений термін. Ми вважаємо це рішення несправедливим та оскаржуватимемо його», – заявив адвокат компанії Роман Чишинський.
  • У цьому випадку апеляційна скарга подаватиметься до Центрального апеляційного господарського суду (м. Дніпро), а строк на її подачу – 20 календарних днів із дня проголошення повного тексту рішення, зазначила Forbes адвокат Axon Partners Надя Денисюк.
  • За словами Чишинського, Фонд держмайна у справі ЗТМК систематично порушує українське законодавство, порушує права інвестора та маніпулює громадською думкою в питанні ЗТМК. «28 січня 2021 року Вищий антикорупційний суд України повністю виправдав ексдиректора ЗТМК Володимира Сивака, якого звинувачували у вчиненні порушень, на які посилаються Фонд Держмайна та САП. З невідомих причин Фонд держмайна проігнорував це рішення», – каже він.
  • Сивака звинувачували в тому, що під час перебування на посаді директора ЗТМК у 2014 році він розтратив $110 млн. За версією слідства, протягом 2014-2015 років «Толексіс Трейдінг Лімітед» виділила комбінату 880 млн грн на модернізацію. Проте 492 млн грн із цих коштів директор перерахував на користь третіх осіб у рахунок погашення заборгованості ЗТМК. Зокрема, «Холдинговій компанії «Енергомережа», «Запоріжжяобленерго», банку «Надра» і «Сінтез Ресурс».

Контекст

ЗТМК – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проєктна потужність – 20 000 тонн на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 000 тонн губки. Завод було приватизовано компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр) Фірташа в 2013 році за результатами конкурсу Фонду держмайна. Це відбулося з метою залучення інвестицій на впровадження сучасних технологій та створення високорентабельного виробництва. Частка держави в ЗТМК склала 51%, а решта — «Толексіс Трейдінг Лімітед». Ця компанія мала інвестувати $110 млн упродовж 2013-го – першого кварталу 2015 року Однак спрямувала лише 20 млн грн, а решту грошей виведено з України на рахунки офшорних фірм, зауважує САП.

Як наслідок у 2018–2019 роках ЗТМК отримав 1,5 млрд грн збитків, зазначає голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. «Наступним кроком цієї історії стало би придбання за безцінь залишку державних акцій «Толексіс», якби ФДМУ та правоохоронні органи не втрутилися в ситуацію. Був оновлений менеджмент і розроблена програма фінансового оздоровлення та модернізації. Завдяки цьому вже до кінця року року ЗТМК перейде межу беззбитковості та почне приносити державі кошти», – впевнений він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні