Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування вкладів встановив контроль над Мегабанком. Оголошено пошук інвестора

1 хв читання

Фонду гарантування вкладів вдалося встановити контроль над Мегабанком, йдеться у повідомленні установи. Фонд розпочав прийом заявок від потенційних інвесторів для виведення банку з ринку.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • 3 червня після оприлюднення інформації про опір керівників фінустанови, ФГВФО вдалося встановити контроль над банком: Фонд отримав доступ до відділення, електронних систем банку та замінив собою всі керівні органи. Уповноважена особа виконує всі функції та завдання, повідомили у ФГВФО. 
  • Проводяться всі необхідні дії для збереження активів та документації, формування реєстру вкладників для організації виплат, йдеться у повідомленні. 
  • «Фонд оголосив про пошук інвесторів, які зможуть взяти на себе зобов’язання банку і професійно управляти його активами», – повідомила директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут. Обов’язкова умова до інвестора – передача йому всіх зобов’язань за вкладами. 
  • Фонд поверне вкладникам кошти у розмірі 100% вкладу, включно з відсотками, нарахованими станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку. Вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривні за курсом НБУ на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.
  • Оголошення про початок виплат буде розміщено на офіційному сайті Фонду. Сума коштів, що може бути відшкодована Фондом вкладникам Мегабанку, становить 4,1 млрд грн. Гарантовану суму можна отримати в будь-якому банку – агенті Фонду.

Контекст

Восени 2021 року НБУ під час позапланової перевірки зʼясував, що Мегабанк не відобразив як дефолтні кредити 10 великих позичальників. Ці кредити багато років не повертали, а банк постійно давав відстрочку. Сума – близько 2 млрд грн. Щоб розвантажити баланс на вимогу НБУ, банк продав частину непрофільних активів. Але сам профінансував цей продаж, надавши нові кредити.

3 червня НБУ визнав неплатоспроможним Мегабанк. Проте представники банку перешкоджали початку роботи тимчасової адміністрації, заявляла Рекрут.

На 1 січня основними акціонерами Мегабанку були: Віктор Суботін – 60,74% (пряма та опосередкована участь), ЄБРР – 11,3%, Німецький банк розвитку KfW – 11,3%, Максим Єфімов – 9,8%, Олена Суботіна – 7,8% та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) – 4,5%. За даними НБУ, на 1 березня 2022 року за розміром активів Мегабанк посідав 24-те місце (11,2 млрд грн) серед 69 банків, що діють в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд