Категорія
Новини
Дата

Forbes переоцінив статки співзасновників Grammarly. Частки співзасновників Шевченка та Литвина знову подешевшали

Статки співзасновників стартапу Grammarly Олексія Шевченка та Максима Литвина подешевшали на майже 14% й оцінюються у $1,9 млрд у кожного. Про це свідчать дані інтерактивного списку Real Time Billionaires Forbes.

Ключові факти

  • Статки двох українських співзасновників стартапу Grammarly Максима Литвина, 44, та Олексія Шевченка, 44, оцінюються у $1,9 млрд на кожного.
  • Наразі Шевченко та Литвин посідають 1644-те місце у списку найбагатших людей світу. Рік тому вони були на 1322-му та 1333-му.
  • Орієнтовна капіталізація Grammarly – $8,1 млрд, за оцінкою Forbes. Торік капіталізація була $9,8 млрд.
  • Оновлена оцінка базується на тому, що співвласники мають близько 23% акцій компанії.
  • Grammarly є приватною компанією і не розголошує цифри розподілу власності, повідомили у пресслужбі компанії. «Будь-які розрахунки Forbes для оцінки чистої вартості наших засновників є неточними», – йдеться у письмовій відповіді.

Контекст

Троє українців – Литвин, Шевченко та програміст Дмитро Лідер – запустили сервіс із перевірки правопису Grammarly у 2009 році. У листопаді 2021-го він залучив $200 млн від низки інвесторів з оцінкою $13 млрд – завдяки цьому Литвин та Шевченко стали доларовими мільярдерами. Частка Лідера у Grammarly – лише 1%, тож він не потрапляє до списку найбагатших людей світу.

У 2021 році частки Шевченка й Литвина були оцінені у щонайменше $4 млрд кожна. У грудні 2022-го оцінка зменшилася удвоє – до $2,2 млрд. У чому причина?

У березні 2022 року, майже на піку активності фінансування стартапів, статки 44 засновників єдинорогів Forbes разом оцінював у $190 млрд. Майже рік по тому під впливом обвалу крипто та ринків загалом Forbes переоцінив цих єдинорогів – їхні статки зменшилися на $96 млрд. У 2022-му обсяг глобальних венчурних інвестицій просів на 35% – до $445 млрд, свідчать дані Crunchbase. 

На початку лютого Grammarly звільнив 230 спеціалістів. Це п’ята частина від загального штату компанії. У розпорядженні Forbes є список із 90 звільнених працівників Grammarly, куди вони додаються добровільно для допомоги з подальшим працевлаштуванням. 42% у списку – розробники, 20% – спеціалісти з розвитку бізнесу та менеджери з продажів, 16,6% – спеціалісти служби підтримки. 

Виторг компанії у 2023 році виріс на 24% – до $125 млн, йдеться у даних Dealroom. Проте динаміка росту впала на майже 10 відсоткових пунктів порівняно з 2022-м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні