Категорія
Новини
Дата

G7 мобілізувала для України до $32 млрд на 2023 рік

Міністри фінансів G7 підтвердили спільний підхід до скоординованої бюджетної та економічної підтримки України наступного року та заявили про мобілізацію вже до $32 млрд, пише «Інтерфакс-Україна». Також представники «Великої сімки» закликали Україну та МВФ до якнайшвидшого укладання програми з фінансуванням.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми готові зробити більше в міру необхідності для бюджетної та економічної підтримки на додаток до нашої військової, гуманітарної допомоги, співпраці з метою розвитку та підтримки якнайшвидшого відновлення», – йдеться у заяві міністрів фінансів G7. Країни також «наполегливо рекомендують іншим донорам активізувати свою підтримку».
  • Названа сума передбачає €18 млрд від ЄС, доповненого компонентом гранту від держав-членів для покриття відсоткових витрат, іще один дуже значний пакет підтримки з боку США, запропонований адміністрацією Байдена, який може бути схвалений Конгресом США пізніше цього тижня. Крім того, додаткову бюджетну підтримку на 2023 рік готує Японія.
  • Міністри нагадали, що на цей рік Україні було мобілізовано $32,7 млрд бюджетної підтримки, щоб допомогти закрити дефіцит фінансування, ці кошти наразі вже виплачені чи перебувають у процесі виплати.
  • Додаткова підтримка української влади, держпідприємств та приватного сектору через Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародну фінансову корпорацію та Європейський інвестиційний банк становить $6,7 млрд.
  • Міністри наголосили, що підтримують тісну взаємодію МВФ з Україною. «Ми закликаємо МВФ і Україну якнайшвидше в 2023 році узгодити й реалізувати масштабну, повністю фінансовану та в належний спосіб обумовлену програму МВФ», – наголошується в заяві.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

13 грудня країни «Великої сімки» домовились, що створять міжвідомчу платформу для координації допомоги Україні та підтримки її відновлення і відбудови, пише Reuters. Високопосадовці зберуться в січні. Також G7 продовжить надавати Україні військову допомогу, зокрема ППО.

20 грудня у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого становить $1,7 трлн проти близько $1,5 трлн минулого року, пише Reuters. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

Загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні