Країни G7 обговорять підтримку України після атак Росії на енергетичну інфраструктуру /ДСНС України
Категорія
Новини
Дата

Країни G7 обговорять підтримку України після атак Росії на енергетичну інфраструктуру

ДСНС України

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) на сьогоднішній зустрічі в Німеччині обговорять, як краще скоординувати подальшу підтримку України після недавніх атак Росії на енергетичну інфраструктуру, які призвели до масових відключень електроенергії, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікується, що вторгнення Росії в Україну стане головною темою дводенної зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена з його колегами з G7 у німецькому місті Мюнстер, хоча роль Китаю у світі та протести в Ірані також будуть у центрі уваги під час обговорення.
  • «Для нас ця міністерська зустріч G7 проходить у важливий час», – сказав високопосадовець Держдепартаменту, зазначивши, що група «була життєво важливим координаційним механізмом» для політичних підходів до найбільш нагальних питань.
  • Комісарка ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила у вівторок під час візиту до Києва, що Європейський Союз разом із партнерами вивчає шляхи збільшення допомоги енергетичному сектору України. Вона зазначила, що Україна потребує спеціального обладнання та інструментів для усунення пошкоджень її енергетичної інфраструктури. 
  • Зустріч «Великої сімки», організована Німеччиною, яка головує в групі, надасть можливість найбагатшим демократіям світу обговорити останні події в Китаї. «Міністри закордонних справ обговорять ситуацію на Тайвані… і те, як G7 може зміцнити партнерські відносини з країнами регіону», – йдеться в заяві британського зовнішньополітичного відомства.
  • Міністри G7 також, ймовірно, розглянуть нещодавні спірні рішення канцлера Німеччини Олафа Шольца дозволити китайській судноплавній компанії Cosco інвестувати в термінал у порту Гамбурга, а також відвідати Пекін у пʼятницю. Критики звинувачують Шольца в тому, що він продовжує віддавати перевагу економічним інтересам Німеччини перед ширшими проблемами безпеки, як, за їхніми словами, робила його попередниця Ангела Меркель стосовно Росії.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. 17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Російські окупанти зранку 31 жовтня завдали чергові масовані удари по обʼєктах енергетичної інфраструктури.

3 листопада росіяни завдали удару по об’єктах енергетичної та водної інфраструктури у Кривому Розі.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні