Категорія
Новини
Дата

Гаубиці, боєприпаси та гранатомети. Естонія виділить Україні пакет військової допомоги на €113 млн

Уряд Естонії підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкура про надання Україні найбільшого на сьогодні пакету військової допомоги, який передбачає дистанційну та протитанкову зброю, а також боєприпаси на загальну суму €113 млн, повідомляє уряд. Таким чином військова допомога Естонії збільшиться до €370 млн, або трохи більше ніж 1% валового внутрішнього продукту країни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пакет військової допомоги складається із гаубиць, боєприпасів, засобів артилерійської підтримки та гранатометів.
  • «Допомагаючи Україні захищати свою незалежність, ми захищаємо право на свободу та демократію всіх країн, зокрема й Естонії», – заявила премʼєр-міністр Кая Каллас.
  • Міністр Певкур наголосив на великій потребі України у важкому озброєнні. «Україна потребує важкого озброєння, щоб зберегти ініціативу та протистояти Росії, яка наразі готується відновити свою військову міць. Найважчі бої ще попереду», – сказав він.
  • У межах попередніх пакетів допомоги Естонія передала Україні, наприклад, протитанкові ракети Javelin, гаубиці, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби звʼязку, медикаменти, засоби індивідуального захисту (каски тощо).

Контекст

Сполучені Штати завершують роботу над величезним пакетом військової допомоги для України на загальну суму близько $2,5 млрд. Пакет включатиме більше броньованих бойових машин Bradley в поєднанні зі Strykers, до списку також включені машини із протимінним захистом від засідок, відомі як MRAP.

Україна отримає дві сотні одиниць бронетехніки від Великої Британії, про це під час перебування у Торонто заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі. Також країна передасть бойовий танк Challenger 2.

Найближчим часом Латвія направить в Україну нові партії військової підтримки – зенітно-ракетні комплекси Stinger, вертольоти, кулемети з боєприпасами та безпілотники. 

Україна отримає від Канади 200 бронетранспортерів, про це рішення, згідно з повідомленням канадського уряду, оголосила міністр оборони Аніта Ананд під час візиту до Києва та зустрічі з українським міністром оборони Олексієм Резніковим. БТР є частиною військової допомоги на $400 млн, про яку оголосили у листопаді минулого року.

Водночас Німеччина не надає Україні танки, каже, що умовою для цього є передача американських танків Abrams. 18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2. Євродепутати наголосили, що Україна захищає свою територіальну цілісність у межах своїх міжнародно визнаних кордонів і гостро потребує військової допомоги та важкого озброєння, щоб виграти війну.

У Білому домі вже відреагували на позицію Шольца. «Президент вважає, що кожна країна має приймати свої власні суверенні рішення про те, які кроки допомоги в галузі безпеки та обладнання вони можуть надати Україні», – сказала прессекретар президента США Джо Байдена Карін Жан-Пʼєр.

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили у країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні