Категорія
Новини
Дата

Імпорт чипів до Китаю впав на 12,4% у вересні, виробництво теж скоротилося – Reuters

Імпорт чипів до Китаю у вересні скоротився на 12,4% у річному обчисленні, продовжуючи падіння на тлі напруженості у відносинах зі США, пише Reuters із посиланням на офіційні дані митної служби. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з даними, які мали бути опубліковані раніше цього місяця, але були відкладені через зʼїзд Комуністичної партії, протягом місяця країна імпортувала 47,6 млрд одиниць чипів у порівнянні з 54,3 млрд одиниць у вересні 2021 року. Це підтримує тенденцію до зниження імпорту чипів.
  • За перші девʼять місяців 2022 року Китай імпортував 417,1 млрд одиниць чіпів, що на 12,8% менше, ніж минулого року.
  • Імпорт чипів до Китаю різко зріс у 2021 році, оскільки напруженість між США та Китаєм із приводу технологічної політики загострилася, а глобальний дефіцит чипів змусив багато компаній у Китаї накопичувати запаси.
  • Окремі дані Національного бюро статистики показали, що вітчизняний випуск чипів у вересні впав на 16,4% у річному обчисленні, до 26,1 млрд штук. За перші девʼять місяців 2022 загальний обсяг виробництва впав на 10,8%, до 245 млрд одиниць.
  • Досягнення самоокупності китайської індустрії чипів залишається ключовим політичним пріоритетом для Пекіна, особливо у звʼязку з тим, що Вашингтон продовжує націлюватися на розвиток напівпровідникового сектора Китаю, останнім з яких є набір санкцій, оголошених адміністрацією Байдена раніше цього місяця.
  • Санкції призвели до того, що великі закордонні компанії з виробництва обладнання для виробництва мікросхем припинили постачання ключових китайських виробників мікросхем, зокрема Yangtze memory Technologies Co (YMTC) та Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), а також закликали виробників удосконалених мікросхем штучного інтелекту припинити постачання компаніям та лабораторіям.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектору вартістю $550 млрд.

Нещодавно корпорація Apple заморозила власні плани з використання чипів памʼяті китайської компанії Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) у своїх продуктах, пише Nikkei Asia з посиланням на джерела. Компанія раніше планувала встановлювати чипи памʼяті китайського виробництва на деякі iPhone. Цей крок зроблено на тлі останнього раунду експортного контролю США, введеного проти китайського технологічного сектору, і є ознакою того, що жорсткі заходи Вашингтона мають стримуючий ефект на весь ланцюжок постачань.

Наразі адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість запровадження нового експортного контролю, який обмежить доступ Китаю до деяких із найпотужніших нових компʼютерних технологій. Потенційні плани, що знаходяться на ранній стадії, зосереджені на досі експериментальній галузі квантових обчислень, а також на програмному забезпеченні штучного інтелекту. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні