Категорія
Новини
Дата

Інфляція у Туреччині сповільнилися до мінімуму з грудня 2021 року

1 хв читання

Інфляція у Туреччині за підсумками червня сповільнилася до мінімальних з грудня 2021 року 38,2% у річному вираженні, йдеться в повідомленні статистичного інституту Туреччини (Turkstat). У травні споживчі ціни зросли на 39,6%.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Інфляція в червні досягла 3,9% в порівнянні з травнем. Це максимальне значення за пʼять місяців. У травні зростання у місячному вираженні становило 0,04%.
  • Зростання цін на комунальні послуги у червні сповільнилося до 14,8% (20,7% місяцем раніше), на транспортні послуги – до 21% (23,7%).
  • Продукти харчування подорожчали на 54% – до максимального значення за три місяці (52,5% у травні).
  • За даними Turkstat, базова інфляція, яка не враховує вартість продуктів, енергоносіїв, тютюнової продукції та золота, прискорилася у червні до 47,3% (46,6% у травні).

Контекст

22 червня Центральний банк Туреччини підвищив ключову ставку з 8,5% до 15% річних. Це перше посилення грошово-кредитної політики з березня 2021 року. Як пояснили в центробанку, рішення прийнято, щоб «якнайшвидше встановити курс дезінфляції, закріпити інфляційні очікування та контролювати погіршення цінової динаміки».

Рішення суттєво підвищити ключову ставку стало першим посиленням грошово-кредитної політики з березня 2021 року й першим рішенням після призначення головою ЦБ Хафізе Гайє Еркан.

Її було призначено на посаду на початку червня – через тиждень після перемоги на президентських виборах Реджепа Ердогана. Раніше Еркан займала керівні посади у банках Goldman Sachs та First Republic. 

Експерти очікували, що таке рішення може сигналізувати, що Ердоган відмовиться від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд