Інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 5,1%, у листопаді споживчі ціни зросли на 0,5% /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 5,1%, у листопаді споживчі ціни зросли на 0,5%

Колаж Анна Наконечна

Інфляція на споживчому ринку в листопаді порівняно з жовтнем становила 0,5%, з початку року – 4,4%, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі за підсумками листопада інфляція знизилася до 5,1% (5,3% у жовтні).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція в листопаді порівняно з жовтнем становила 0,3%, з початку року – 4,9%.
  • На споживчому ринку в листопаді ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%. Найбільше подорожчали овочі, на 13,2%. 
  • На 2,6–1,0% зросли ціни на молоко та молочні продукти, масло, сало, яловичину, яйця, хліб. Водночас ціни на цукор, продукти переробки зернових, свинину, фрукти, соняшникову олію, м’ясо птиці, рис, макаронні вироби знизилися на 4,3–0,6%.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,3%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 0,8%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 3%.
  • Ціни на транспорт зросли на 0,9% в основному через подорожчання палива та мастил і проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 1,8%. 
Інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 5,1%, у листопаді споживчі ціни зросли на 0,5% /Фото 1

Інфографіка: Держстат

Контекст

НБУ переглядатиме прогноз щодо інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. 

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше, ніж у всіх прогнозах. У липні інфляція уповільнилася до 11,3%, тоді як Нацбанк у січні прогнозував на кінець другого кварталу 18,7%, стільки ж – і на кінець року. 

У жовтні інфляція на споживчому ринку порівняно з вереснем становила 0,8%, з початку року – 3,8%. У річному вимірі за підсумками жовтня інфляція знизилася до 5,3%.

9 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. До другого читання у ньому змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні