Категорія
Новини
Дата

«Інтерпайп» видав Пінчуку кредит на $85 млн. Чому саме позика, а не дивіденди?

Компанія «Інтерпайп» Віктора Пінчука видала своєму акціонеру кредит на $85 млн під 9%, йдеться у фінзвітності за перше півріччя 2023 року. Forbes запитав у фінансових аналітиків, чому «Інтерпайп» видав саме кредит, а не сплатив дивіденди.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Інтерпайп» видав своєму акціонеру Віктору Пінчуку кредит на $85 млн під 9%. На кінець червня на рахунках компанії $159 млн.
  • Загальний борг компанії – $404 млн. $300 млн боргу – єврооблігації, які мають бути погашені у 2026 році.
  • Мета кредиту Пінчуку – розмістити зайву ліквідність під хороші відсотки (9% проти 8,4%, які вони платять за облігаціями), повідомляє керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. 
  • Кредит – це кошти, які повернуться в компанію з відсотками, доповнює аналітик, редактор ресурсу Share UA Potential Тарас Вінтерко. «Плюс компанія має фінансові ковенанти за бондами, які обмежують виплату дивідендів. Для бондхолдерів це точно кращий варіант, ніж дивіденди», – каже він.
  • Цей кредит можна буде потім конвертувати у дивіденди і не треба повертати кредит, коментує старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. Також він нагадує, що у разі виплати дивідендів треба одразу заплатити податок. «З кредитом це можна відтягувати. Потім, коли вирішать, скільки дивідендів сплачуватимуть, власнику зроблять взаємозалік», – додає він. 

Контекст 

«Інтерпайп» за результатами другого кварталу 2023 року збільшила продажі продукції на 35%, до 146 000 т порівняно з попереднім кварталом, дохід від реалізації продукції зріс на 26%, до $289 млн. 

Чистий прибуток «Інтерпайп» за підсумками першого півріччя збільшився у 6,3 раза, до $122,43 млн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

Показник EBITDA зріс на 24%, до $98 млн. 

За оцінкою Forbes, вартість компанії зменшилася з лютого у 2,2–2,8 раза – до $200–250 млн станом на кінець червня.

У червні 2022 року «Інтерпайп» вперше з початку війни відправила судно з трубами до США.

«Інтерпайп» перебуває у стабільній фінансовій ситуації, відновлює реалізацію інвестиційних проєктів, які були призупинені з початку війни, заявив наприкінці серпня Коротков. 

За словами гендиректора, фінансова ситуація в компанії стабільна: євробонди обслуговуються відповідно до графіків і підписаних договорів, усі зобовʼязання перед зовнішніми кредиторами та інвесторами, а також зобовʼязання щодо реструктуризації старих боргів виконуються за планом.

Наразі у «Інтерпайпа» немає довгострокових кредитних ліній в українських і закордонних банках. «Я маю на увазі операційне кредитування. У нас вистачає свого оборотного капіталу», – наголосив гендиректор.

Коротков також повідомив, що цього року Рада директорів «Інтерпайпу» ухвалила рішення про відновлення низки інвестпроєктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні