Категорія
Новини
Дата

ІС «Либідь» обмежили в правах керувати коштами державної частки Ocean Plaza. Міноритарний власник ТРЦ розповів про ризики

Міністерство юстиції скасувало статут ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», який давав йому змогу керувати коштами державної частки ТРЦ Ocean Plaza (66,65%). Q Partners Андрія Іванова, якій належить третина Ocean Plaza, виступила проти. Компанія обіцяє «тривалі судові процеси», йдеться у коментарі, який отримав Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 24 листопада колегія при Мінʼюсті скасувала статут ТОВ «ІС «Либідь». Це рішення в ТОВ «Ланіта Інвест», через яке Q Partners Андрія Іванова володіє третиною ТРЦ Ocean Plaza, назвали незаконним.
  • Цей статут встановлював баланс інтересів співвласників і передбачав захист міноритарного власника – компанії Q Partners Андрія Іванова – від дій або зловживань мажоритарного власника – держави, заявили в ТОВ «Ланіта Інвест».
  • У компанії зазначили, що в оновленій версії статуту, який прийняли вже після початку великої війни, розширили повноваження дирекції ТОВ «ІС «Либідь». Рішення пояснюють ризиками.
  • «В умовах воєнного часу, щоденних обстрілів та небезпек може трапитися ситуація, коли директор, який одноосібно приймає чимало управлінських рішень, має підписувати документи, проводити платежі тощо, не виходить на зв’язок, ставлячи під загрозу роботу всього ТРЦ», – вважають у ТОВ «Ланіта Інвест».
  • Рішення держави спровокує тривалі судові процеси, а отже, завдасть шкоди інвестору та активу, вважають в «Ланіта Інвест».

Контекст

20 березня колегія суддів ВАКС задовольнила адміністративний позов Мінʼюсту до російського олігарха Аркадія Ротенберга. Його називають близьким другом Путіна і саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Суд вирішив стягнути в дохід держави частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», право на яку зареєстроване компаніями «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited).

Також стягнуто частку в розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza), право на яку зареєстроване за ТОВ «Авангард-Віларті».

У червні Кабмін передав частку Ротенберга в Ocean Plaza Фонду держмайна і доручив приватизувати цей актив. Отримані кошти планують спрямувати до фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії.

У жовтні колишній в.о. голови Фонду держмайна Олександр Федоришин розповів Forbes, що держава не може змінити органи управління ТРЦ Ocean Plaza без згоди ТОВ «ІС «Либідь».

«Статут цього товариства виписаний так, що без них це рішення ухвалити не можемо», – говорив Федоришин.

Також держава не мала доступу до коштів, які заробляє ТРЦ Ocean Plaza. «Всі кошти від оренди йдуть на ТОВ «ІС «Либідь» і там мають акумулюватися», – розповідав колишній в.о. голови ФДМУ. Свої дивіденди держава мала б отримати в кінці фінансового року, але за умови чистого прибутку Ocean Plaza.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні