Категорія
Війна
Дата

Боротьба на суші, в повітрі та на морі. Про три системних висновки знищення російського корабля «Сергій Котов» розповідає Олексій Гончарук з «Аеророзвідки»

Олексій Гончарук, дрон /Shutterstock

Олексій Гончарук, голова наглядової ради ГО «Аеророзвідка», член наглядової ради «Укроборонпром» Фото Shutterstock

У ніч на 5 березня українськими морськими дронами було уражено російський патрульний корабель «Сергій Котов». Поранено щонайменше 27 російських окупантів, повідомляло ГУР. «Сергій Котов» став п’ятим військовим кораблем РФ, який за останні місяці знищила армія України. Олексій Гончарук, голова наглядової ради ГО «Аеророзвідка» та член наглядової ради «Укроборонпром», вивів три важливих системних висновки з цієї знакової події.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За останні три місяці Україна за допомогою морських дронів Magura потопила п’ять військових кораблів РФ. І це більше, ніж потопили всі флоти світу за останні 30 років разом взяті. Таке неймовірне досягнення ще раз доводить, що Росію перемагати можна і потрібно.

Якщо після знищення двох катерів «Серна» та «Акула» російська пропаганда розповідала, що це «була незначна втрата»; «Івановець» був сприйнятий, як «випадковість», а «Цезар Куніков» – наслідком помилок окремих людей. То знищення патрульного корабля Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов» – не просто блискуча військова операція ГУР МО України, а прямий вирок ефективності всього Чорноморського флоту, як системи. З цієї абсолютно знакової події можна зробити кілька не менш важливих системних висновків.

Сергій Котов, дрон

Момент влучання дрона в російський патрульний корабель «Сергій Котов». Скрін з відео ГУР, зняте на камеру, встановлену на дроні.

Три системних висновки знищення «Котова»

Удар по мотивації російських моряків

«Сергій Котов» був найскладнішою ціллю для «магур» в Чорному морі. 

Не лише тому, що цей патрульний корабель спеціально створили для виявлення та знищення малих, швидких і мобільних цілей на морі (саме тому йому як мінімум двічі вдалося успішно відбиватись від попередніх атак морських дронів), а й через свій екіпаж, який в середовищі Чорноморського флоту РФ вважався «експертом зі знищення дронів».

Їх приклад заспокоював багатьох моряків. Мовляв, «від дронів відбиватись можна». Знищення цього патрульного корабля є особливо болючим ударом по мотивації російських моряків. 

Тепер вони боятимуться виходити у відкрите Чорне море, де раніше вважали себе абсолютними господарями.

Перевага інновацій над ресурсами

Операція зі знищення корабля вартістю $65 млн коштувала Україні максимум пару мільйонів доларів. І це за мінімального ризику для життя і здоров’я українських військових.

Перед нами ще одна яскрава демонстрація того, що інновації дозволяють нівелювати величезну перевагу у ресурсах. Це ще раз доводить збірному «Ілону Маску», що логіка «вони більші, значить, сильніші» не працює. Ще один сильний аргумент для президента та його команди на міжнародній арені.

Системна робота

Знищення «Сергія Котова» – не просто наслідок вдалого застосування сучасної української зброї, а приклад системної роботи українців як мінімум в інженерній та організаційній площинах.

Інженерна площина

Коли 23 листопада з’явилась новина про те, що один водний дрон Magura дістався росіянам, у військових російських пабліках відчувався піднесений настрій. У нас дехто писав, що це трагедія і тепер секрет ефективності морських дронів буде розгаданий.

Але той, хто хоч трохи знає специфіку «українського гаражного виробництва», розуміє, що апарати вдосконалюються безперервно. Це означає, що модель, яку захопили восени 2023 року, може дуже відрізнятись від тих, які використовуються зараз.

Головний секрет українських винаходів у тому, що з кожною наступною місією в роботу виходять змінені, вдосконалені, а іноді навіть переосмислені борти. Це свідчення системної роботи українських інженерів, до винаходів яких ворог просто не встигає адаптуватись. 

Організаційна площина

Мало хто звернув увагу, що патрульний корабель атакували на найскладнішій ділянці відкритого Чорного моря – в районі Керченської протоки. У місці, де росіяни вважали себе у повній безпеці.  

Не стільки через те, що це 700+ км ходу від найближчого підконтрольного українського берега, а й тому, що там знаходяться десятки інших суден. Знайти вночі правильну ціль в таких умовах без високого рівня ситуаційної обізнаності – надзвичайно складна задача.  

Очевидно, що безпомилкова робота українських морських дронів стала величезним сюрпризом для ворога і точно є ознакою високої якості роботи українських військових систем ситуативної обізнаності, найвідомішою з яких є «Дельта»

Силу створеної українцями «Дельти» – системної загрози і на суші, і на морі – росіяни розуміють давно. Прямим свідченням цього є численні ІПСО проти «Дельти». 

За блискучими операціями, крім очевидних й помітних героїв з ГУР МО, стоїть величезна робота команд, які забезпечують ситуаційну обізнаність, технічну та організаційну підтримку роботи. 

Саме синергія багатьох таких команд і забезпечує головну системну, стратегічну і навіть культурну перевагу України над ворогом. 

Тому, є всі підстави вважати, що завдяки цій синергії приводів для гордості в українців буде ще багато. І на суші, і в повітрі, і на морі.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні